Skončili sa fašiangy, začal sa nám pôst

3.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Uplynulé týždne sa aj v Bratislave niesli v znamení plesov, bálov a fašiangovej veselosti. zabávali sa poľovníci, hasiči, ale aj právnici, farmaceuti či funkcionári a priaznivci politických strán.

Bratislave však aj tento rok chýbal ples, ktorý by niesol prívlastok MESTSKÝ či BRATISLAVSKÝ. A tak stále obdivujeme povestný viedenský ples našich susedov a dúfame, že raz bude mať aj Bratislava ten svoj ples najplesovatejší.

Doterajšie ani súčasné vedenie mesta sa zatiaľ výraznejším spôsobom nepokúsili pripraviť v Bratislave vrchol plesovej sezóny, ktorý by bol v centre pozornosti nielen Bratislavčanov. Faktom zostáva, že aj naše mesto potrebuje prestížny ples či bál, ktorého chýr by prekročil hranice mesta. Rovnako smutné zostali fašiangové slávnosti, ktoré síce magistrát hlavného mesta tento rok pripravil, ako sa však ukázalo, ich oneskorená propagácia im ubrala nielen na početnosti návštevníkov, ale aj na atmosfére, ktorá mohla byť ešte lepšia.

Organizačné rošády na radnici po komunálnych voľbách odsunuli mestskú fašiangovú slávnosť do úzadia, dôsledkom čoho Bratislave opäť raz chýbal pravý fašiangový sprievod masiek, ktorý v minulosti v našich zemepisných šírkach patril k tradícii fašiangového veselia. Zostáva veriť, že ponaučení predstavitelia mesta to o rok zvládnu lepšie a pripravia Bratislavčanom dôstojný vrchol fašiangového obdobia.

Fašiangy sa skončili a začal sa štyridsaťdňový pôst - obdobie, ktoré má kresťanov pripraviť na oslavu Veľkej noci a jej tajomstva umučenia, smrti a zmŕtvychvstania Ježiša Krista, štyridsať dní, ktoré symbolizujú štyridsaťročné putovanie Izraelitov do zasľúbenej zeme a pripomínajú utiahnutie sa Ježiša na púšť.

Pôst sa začína Popolcovou stredou, keď kňaz pri svätej omši popolom z ratolesti vlaňajšej Kvetnej nedele posvätí a poznačí čelá veriacich. Má to pripomínať pominuteľnosť človeka a potrebu pokánia. Počas pôstu kresťania nejedia mäso, oblečú si najškaredšie šaty, a preto sa aj Popolcová streda zvykne volať Škaredá.

(brn)

Páčil sa vám článok?