V hlavných úlohách - chrobáky a počítač

3.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Všemocný fenomén konca 20. storočia - počítačová technika, začína čoraz hlasnejšie prehovárať aj do filmového kumštu. V oblasti amerických akčných trhákov už dávnejšie zúria medzi počítačovými machrami neformálne preteky o najdokonalejší počítačový trik, a pomerne nedávno sa zrodil nový fenomén, ktorý má tiež čo do činenia so „zázračnými“ mašinkami.

Nie je to tak dávno, čo slávila komerčné aj divácke úspechy výpravná celovečerná animovaná rozprávka Boj hračiek (Toy Story). Jej tvorcovia si nedali pokoj, zobrali osvedčené ingrediencie receptu, pridali nové a dostavil sa opäť bombastický výsledok.

Život chrobáka (A bug´s life),je prvá počítačovo plne generovaná animovaná filmová rozprávka. Už prvé ohlasy na film potvrdili, že autori (a zároveň spolutvorcovia námetu a scenára) John Lasseter, Andrew Stanton a Joe Ranft použili všetko, čo sa naučili z Boja hračiek a dotiahli to ešte o riadny kus ďalej - priam „do nekonečna“. Stále sa vyvíjajúca počítačová technika spolu s novými prístupmi k osvetleniu a práci s tieňom prispeli k vzrušujúcemu vizuálnemu vyzneniu pôvabnej filmovej rozprávky. A v Živote chrobáka pritom zďaleka nejde iba o chladnú technickú precíznosť. Vedľa počítačového čarovania aj silný rozprávkový príbeh evokuje v divákovi pocit, že môže siahnuť a vybrať ktorúkoľvek z akoby naozaj žijúcich postavičiek...

Život chrobáka bol nakrútený na motívy Ezopovej bájky Kobylka a mravec, no dejovú líniu, pochopiteľne, podľa hollywoodskeho strihu poriadne „zakčnili“. Príbehu tak nechýba osvedčený humor, ani akčné scény - často dôveryhodnejšie a napínavejšie ako tie v „skutočných“ hraných príbehoch. Kamera (Sharon Calahan) nám umožňuje obdivovať obrovské panoramatické zábery (pôsobivé sú davové scény s vyše 800 mravcami!) aj detaily (a dokazuje, aká môže byť práve stavba hmyzieho tela vhodná pre počítačové videnie). Celý svet vidíme na niekoľko minút očami chrobákov, akoby v obklopení rôznofarebných sklenených plôch...

V USA sa film suverénne šplhá po historických tabuľkách návštevnosti (a predbehol už také legendy ako Mlčanie jahniat, Horúčka sobotňajšej noci či Godzilla). Ako sa dajú magickým svetom hmyzu zlákať slovenskí diváci?

Alexandra Tinková

Páčil sa vám článok?