V Aréne bude kráľ Ubu

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské divadlo Aréna pripravuje na koniec februára prvú premiéru pantomimického predstavenia UBU. Inscenácia vznikla podľa predlohy, ktorú pripravil riaditeľ divadla Milan Sládek ešte v Nemecku, ale pre Arénu ju prepracoval.

Hra Kráľ Ubu vznikla podľa predlohy Alfréda Jaryho a premiéru mala 10. decembra 1896 v Paríži. Vyvolala obrovský škandál, pretože autorova pubertálna radosť spočívala v používaní neslušných výrazov, neobmedzenej bezstarostnej fantázii, ktorá si nerobila starosti s formálnymi problémami. Rovnako nie je zaťažená umeleckými normami a tendenciami svojho času.

Ako v tejto súvislosti zdôraznil M. Sládek, tento fakt posúva Ubu do blízkosti detských kresieb a obrazov naivných maliarov. Vždy bol a bude existovať, až do konca existencie ľudstva. Práve preto sa nedá zaradiť do akejkoľvek časovej epochy. Nie je možné zaradiť ho do politickej strany, spoločenskej triedy alebo náboženského smeru, či zaradiť ho medzi niektorý ľudský typ. Ubu je univerzálny, patrí všetkým a všade sa cíti doma, charakterizoval ústrednú postavu M. Sládek

(inf)

Páčil sa vám článok?