Národná galéria je vyhradená baroku

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Eszterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra a vo Vodných kasárňach na Rázusovom nábreží vystavuje Slovenská národná galéria maliarstvo, sochárstvo, úžitkové umenie, grafické listy a modely architektúry rokov 1600-1800 na Slovensku.

Syntetizujúca výstava Dejiny slovenského výtvarného umenia - Barok predstavuje dobový výtvarný prejav prostredníctvom viac ako 550 artefaktov zo zbierkových fondov slovenských a zahraničných (Česko, Maďarsko, Rakúsko) galérií, múzeí a cirkevných inštitúcií.

Slovenská národná galéria si realizáciou tohto rozsiahleho a významného výstavného projektu pripomenula 50. výročie svojho založenia (1948) a aktuálnosť Roku kresťanskej kultúry na Slovensku (1999). Výstavu dopĺňajú viaceré aktivity SNG, v prvom rade vydanie rovnomennej publikácie kolektívu autorov pod vedením Ivana Rusinu.

Ďalšou sprievodnou akciou je zorganizovanie prednáškového cyklu Barok a súčasnosť v spolupráci s VŠVU a usporiadanie paralelnej medzinárodnej výstavy v SNG a v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy s názvom Barok a súčasnosť - Stratený raj, ktorá prezentovanými dielami - od závesného obrazu cez objekt, inštaláciu až po dokument z akcie - poukazuje na vzťah súčasného umenia k princípom baroka.

Školským skupinám poskytuje SNG na výstavách lektorský výklad (objednávky na tel. č. 5443 1703) a poslednú nedeľu v januári a vo februári vždy o 15.00 h budú sprevádzať návštevníkov výstavami ich kurátori - 31.1. výstavou Dejiny slovenského výtvarného umenia - Barok prof. Ivan Rusina a 28.2. výstavou Barok a súčasnosť - Stratený raj, časťou inštalovanou v SNG, PhDr. Zora Rusinová. Obe výstavy potrvajú do 14.3.1999, otvorené sú denne okrem pondelka od 10.00 do 18.00.

(sng)

Páčil sa vám článok?