Príchod nového roku sprevádzali rozpaky i besnenie obyvateľov mesta

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Odchod starého a príchod nového roku sprevádzali v Bratislave rozpačité oslavy, ktorých priebeh nebol dôstojnou vizitkou starého ani nového vedenia nášho mesta. Kým v ostatných európskych metropolách boli uplynulé oslavy generálkou na privítanie magického roku 2000, bratislavské vítanie nového roku zostalo aj tentoraz na provinčnej úrovni.

Hviezdoslavovo námestie i Námestie SNP zostali osirelé, ozýval sa na nich len rachot petárd, delobuchov a rozbitého skla. Pozornosť Bratislavčanov sa sústredila na Hlavné námestie, ktoré sa však s príchodom nového roku zmenilo na bojisko. Streľba šampanského sa striedala s rachotom petárd, rozbité sklo pokrylo v krátkom čase dlažbu takmer celého námestia.

Čo sa dalo zlomiť, nezostalo celé, čo sa dalo rozbiť, zmenilo sa na črepy. Tí, čo sa nezmestili do vlastnej kože, demolovali stoly a lavičky. Opité hlavy skúšali odolnosť odpadkových košov zábavnou pyrotechnikou. Jedným slovom - POHROMA.

Keď rachot skoro ráno stíchol a ulice sa vyľudnili, nastúpil do práce VEPOS Staré Mesto. Ako nám povedal riaditeľ VEPOS Jozef Cepek, do rána upratovacie čaty nazbierali takmer dve Avie odpadu a krátko pred 9. hodinou rannou už boli staromestské námestia a ulice opäť čisté. Zdemolovaním smetných košov na Hlavnom námestí a v priľahlých uličkách spôsobili vandali mestskej časti Staré Mesto škodu za približne 25-tisíc korún. Aj tentoraz „oslavu“ niekoľkých nespratníkov zaplatíme všetci.

V podobnom duchu sa niesli oslavy príchodu nového roku aj v ostatných častiach Bratislavy, kde sídliskový ohňostroj chvíľami pripomínal nedávny útok na Bagdad. Aj tentoraz mali záchranné pohotovostné služby plné ruky práce najmä s dokaličenými rukami a tvárami ľudí zabávajúcich sa pyrotechnikou.

Smutnou vizitkou osláv príchodu nového roku bol postoj starého i nového primátora. Ani jeden z nich si totiž nenašiel čas, aby pozdravil Bratislavčanov a predniesol priamo na námestí svoj novoročný vinš. Posledné novoročné oslavy v Bratislave zrejme ešte nejaký čas zostanú stredobodom kritiky médií a vďačným terčom humoristov.

Už teraz by však nová radnica mesta mala rozmýšľať, ako sa zhostí podobnej úlohy o rok - pri vítaní roku 2000. Nové vedenie mesta tak má do decembra čas na to, aby pošramotenú povesť Bratislavy napravilo a pripravilo Bratislavčanom také oslavy, ktoré znesú porovnanie s Viedňou, Budapešťou či Prahou. lebo provinčné nohavice nám už dávno nepristanú. A chceme byť predsa moderným hlavným mestom, nie?

(red)

Páčil sa vám článok?