Fašiangy vyvrcholia Bratislavským bálom

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Redute sa 14. februára uskutoční 3. ročník Bratislavského bálu, ktorý dáva symbolickú pečať spoločensko-kultúrnemu dianiu v hlavnom meste počas nastávajúcich fašiangov.

Charakteristickými prvkami Bratislavského bálu sú uctievanie tradičných hodnôt spolužitia v jednom meste, lokálpatriotizmus, bratislavské špecifiká, historické a regionálne prepojenie na Viedeň a Budapešť, mestský folklór, občiansky princíp, kultúrny zážitok, noblesa, bohatstvo ducha, zdravý tanec a zábava.

„Nechceme, aby to bolo snobské podujatie, ale noblesné! Preto atmosféru Bratislavského bálu prenesieme aj do ulíc mesta,“ približuje program riaditeľ bálu Ján Nemec z agentúry Communication, ktorá je tradičným a zakladajúcim organizátorom Bratislavských bálov. Koniec fašiangového plesania od 9. do 14. februára v uliciach Starého Mesta, na Hlavnom námestí a Hviezdoslavovom námestí ozdobia osobnosti spoločenského, kultúrneho a športového života. Zaznie jedinečný koncert Nesmrteľná basa v podaní umelcov M. Lasicu, M. Labudu a S. Štepku. Budú sa zabávať všetci Bratislavčania. Deti, mladí, dospievajúci, v rozlete tvorivosti, tvoriaci, užívajúci, spomínajúci, pamätníci. Mestský folklór pripomenú v uliciach mesta verklikári a praclikárky, Stromy idú na bál, autorské čítania v kaviarni Domenico, …A ľady sa topia, …A ľady sa pohnú, koncerty pre mladých. Súčasťou fašiangov v Bratislave bude aj odovzdanie ceny Mladý Bratislavčan 2004.

Na Bratislavskom bále nebude chýbať už tradičné uvedenie mladých dám a pánov do spoločnosti. Tretí ročník oživí osobnosť a funkcia principála bálu. Vyvrcholením ústrednej myšlienky bálu bude ocenenie ľudskosti a snahy urobiť pre Bratislavu niečo užitočné. „Udelenie ceny Júliusa Satinského - Bratislavská čučoriedka zakladá novú tradíciu. Komorné veľkomesto rastie s malými - veľkými osobnosťami a činmi,“ zdôrazňuje uctievanie tradičných hodnôt J. Nemec. „Sedemčlenná Čestná rada Bratislavského bálu na čele s jej predsedom Milanom Lasicom už navrhla prvých dvoch laureátov. Ich mená zverejníme a ceny odovzdáme až na bále.“

Vysoká úroveň bálu samozrejme, podpori vysoká kvalita programu a špičkoví účinkujúci. Tí sú súčasťou premyslenej dramaturgie režiséra Silvestra Lavríka, ktorú podporil aj primátor Bratislavy a zároveň predseda Organizačného výboru Bratislavského bálu Andrej Ďurkovský.

Vstupenka do hlavnej - koncertnej sály stojí 5000 Sk, do ostatných troch priestorov 3000 Sk. Lístky predávajú v cestovnej kancelárii REDUTA na Mostovej ulici.

Páčil sa vám článok?