Prvá súkromná galéria v Rusovciach

2.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Významným počinom k oslavám 800. výročia prvej písomnej zbierky o Rusovciach bola výstava Rusovské reminiscencie, kde sa prezentovala práve aj oná listina.

Priestorom bola súkromná galéria, ktorú pre verejné účely zriadil vo svojich priestoroch rusovský aktivista Gabriel Karácsony. Ten spolu s Jozefom Mallineritsom a Samuelom Zaklaiom výstavu iniciovali a zriadili z vlastných prostriedkov.

Miestny úrad síce prispel niektorými panelmi zo svojej pamätnej izby - tie však zhotovil ešte ako miestny poslanec Jozef Mallinerits, ktorého súkromná zbierka tvorila aj podstatnú časť vystavovaných exponátov. Aj keď nie z oficiálnej expozície, aspoň tu sa mohli deti miestnej školy presvedčiť o histórii svojej obce.

So slušnou dávkou neagresívneho lokálpatriotizmu autori predstavili Rusovce nielen ako domov mnohých národností , ale aj ako domov mnohých cirkví.

Je tu veľa exponátov svedčiaceho o silnom zastúpení židovského etnika v minulosti, objavil sa tu vôbec prvý pokus o expozíciu evanjelických pamätihodností.

Galéria na najrušnejšej rusovskej križovatke si dala za cieľ prispieť k upevneniu súnáležitosti obyvateľov a ponúkať aj priestor pre kultúrne obohacovanie tam, kde oficiálne štruktúry nestačia.

Preto nebude slúžiť len výstavám, ale, ako plánuje jej majiteľ, aj „prehliadkam a prezentácii rôznych žánrov a zameraní, vrátane prednášok a školení“.

Už dnes slúži - trebárs ako príklad pre iné mestské časti a zároveň aj ako výčitka verejnej správe: naozaj treba čakať pri takýchto zariadeniach na súkromné osoby? Lebo o zisk tu nejde. Tu ide o to, aby sa minimalizovali morálne straty.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?