Prvých tisíc Európanov v Bratislave

24.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Fyzicky sa asi nedajú za jeden víkend stihnúť všetky hodové slávnosti, ktoré ponúkajú bratislavské obce. Treba si preto vybrať.

Kto si vybral uplynulú sobotu Čunovo, nezaváhal. Ústredná ulica bola plná, autá stáli vo štvorrade a bolo medzi nimi aj zopár autobusov - z Burgenlandu. V Čunove totiž nesvätili svoj malý súkromný sviatok, v Čunove sa slávil Deň Horného Podunajska. Bez ohľadu na hranice ho ctí štrnásť obcí v Mossonskej župe, na Slovensku, v Dolnom Rakúsku a v Burgenlande.

Všetko bolo, ako má byť. Dopoludnia svätá omša, popoludní kultúrny program a večer veselica. Medzitým najťažšia chvíľa pre návštevníkov - každý sa totiž stal členom poroty, ktorá hodnotila asi desať druhov halászlé a pätnásť domácich báboviek. Povedzte, ktorá z desiatich výborných polievok je najlepšia, ktorá bábovka z pätnástich najsladšia?! Favorita sme nemali, ale nakoniec sme skonštatovali, že najlepšia bola bábovka číslo deväť a zo všetkých výborných halászlé bolo to najlepšie zo susednej Bizonje, teda Beszenye, chorvátskej obce v Maďarsku, a varil ho kuchár, ktorý po chorvátsky a slovensky ani necekol, ale bol najlepší, lebo tak to tu chodí, na národnosť sa nehľadí.

(gub)

Páčil sa vám článok?