Organizátori silvestrovských osláv v centre Bratislavy sú pripravení, tento rok očakávajú rekordnú návštevu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že od začiatku konania osláv príchodu nového roku v centre Bratislavy (1999) sa celý projekt obišiel bez významnejšieho negatívneho incidentu, organizátori pripravili pre všetkých účastníkov jednoznačné bezpečnostné pokyny, ktoré vychádzajú z organizácie podobných veľkých kultúrnych alebo športových podujatí vo svete.

~ ~ ~

Do jednotlivých zón zábavy bude možné vstúpiť iba cez určené vstupy. V súčasnosti sa uvažuje o týchto vstupoch:

- Michalská ulica - Zámočnícka ulica

- Michalská ulica - Biela ulica

- Michalská ulica - Sedlárska ulica

- Ventúrska ulica - Zelená ulica

- Ventúrska ulica - Panská ulica

- Mostová ulica - Palackého ulica

- Palackého ulica - Kúpeľná ulica

- Gorkého ulica (Poštová banka)

- Jesenského ulica (Ľudová banka)

- Laurinská ulica (VÚB)

- Františkánska ulica (Hlavná pošta)

~ ~ ~

Na uvedených vstupoch do centra osláv budú usporiadatelia v čase od 19.00 h do 2.00 h vykonávať preventívne kontroly. Návštevníkom osláv neodporúčame mať so sebou sklenené fľaše, kovové a drevené tyče a pyrotechnické prvky. Vstup nebude umožnený ani osobám pod zrejmým vplyvom alkoholu a psychotropných látok.

Pevné uzávery bez možnosti vstupu budú na Kostolnej a Uršulínskej ulici. Blokované vstupy pre obsluhu a technické zázemie programu budú navyše na Klobučníckej a Nedbalovej ulici, Radničnej ulici a Primaciálnom námestí.

Nad organizáciou a bezpečnosťou podujatia bude v uliciach historického jadra dohliadať niekoľko sto usporiadateľov, medzi ktorými budú príslušníci Policajného zboru SR, mestskej polície a súkromnej bezpečnostnej služby ARES Security. Sídlom organizačného štábu bude Primaciálny palác na Primaciálnom námestí, kde bude umiestnená aj ošetrovňa Červeného kríža a stredisko pre stratené deti. V pohotovosti budú tiež sanitné vozidlá rýchlej zdravotnej pomoci, ktoré budú pristavené na Hviezdoslavovom námestí a Primaciálnom námestí.

O požiarnu bezpečnosť sa bude starať 10-členná jednotka Dobrovoľného hasičského zboru Bratislava - Staré Mesto. Ich vozidlo bude na Františkánskom námestí.

~ ~ ~

OBČERSTVENIE

Občerstvovacie stánky budú umiestnené v dvoch zónach na Františkánskom námestí (15 ks) a na Hviezdoslavovom námestí (10 ks). V ich ponuke bude tradičný sortiment jedál a nápojov známy napr. z Vianočných trhov.

Okrem toho organizátori predpokladajú, že majitelia kaviarní a reštaurácií na Korze, najmä na Michalskej, Ventúrskej, Panskej a na Laurinskej ulici, využijú silvestrovský program na ambulantný predaj vareného vína, čaju a rozlievaného sektu v priebehu celého večera.

Organizátori tiež zabezpečili 30 ks ekologických WC, ktoré návštevníci nájdu na Františkánskom námestí a na Hviezdoslavovom námestí. Okrem toho budú v prevádzke verejné hygienické zariadenia na Palackého ulici. Okrem bežných odpadkových nádob budú počas silvestrovskej noci v zóne zábavy umiestnené veľkokapacitné kontajnery na odpad od spoločnosti OLO. O čistotu zóny sa bude v priebehu celej noci až do skorého rána starať niekoľko desiatok zamestnancov dodávateľov údržby a čistenia komunikácií.

~ ~ ~

DOPRAVA

Organizátori odporúčajú návštevníkom osláv, aby pri ceste do centra mesta použili najmä mestskú hromadnú dopravu.

Prevádzka verejnej dopravy bude 31. decembra 2005 a 1. januára 2006 posilnená z jednotlivých častí mesta do centra a z centra.

Vozidlá liniek MHD budú premávať podľa grafikonu „pracovný deň - školské prázdniny“, po 19.00 h budú postupne odstavované do vozovní a začne sa posilnená premávka liniek nočnej dopravy z Hlavnej stanice, resp. Hodžovho námestia, ktoré budú premávať až do 1. 1. 2006 do 6.00 h.

Okrem toho v noci z 31. 12. 2005 na 1. 1. 2006 v záujme pokrytia zvýšených prepravných nárokov na oslavy príchodu nového roku budú vypravované mimoriadne vozidlá MHD: - električkové súpravy na trase Rača - Dúbravka, Ružinov - Hlavná stanica a Jurajov dvor - Námestie SNP; - trolejbusy na trase Dolné hony - centrum mesta (Rajská ulica) a Trnávka - centrum (Hodžovo námestie) - Vojenská nemocnica - autobusy na trase Petržalka - centrum mesta

Počas silvestrovského programu budú platiť niektoré dopravné obmedzenia:

- Osobným vozidlám nebude vstup do jednotlivých zón zábavy umožnený od 9.00 h ráno 31. decembra 2005 do 5.00 h 1. januára 2006. Vozidlá, ktoré v tomto čase budú parkovať na uličných státiach v zóne, budú odtiahnuté.

- Pešia zóna bude uzatvorená pre vjazd zásobovacích vozidiel od 17.00 h 31. decembra 2005 až do ranných hodín nasledujúceho dňa.

- Pre potreby technického zázemia programu bude tiež uzatvorená Klobučnícka ulica v časti medzi Primaciálnym námestím a Nedbalovou ulicou.

- Dňa 31. decembra 2005 v čase od 19.00 h do 3.00 h nasledujúceho dňa bude taktiež úplne uzatvorená Mostová ulica, vrátane električkovej dopravy.

- Dňa 31. decembra 2005 od 23.00 h bude tiež vylúčená električková doprava z Rázusovho a Vajanského nábrežia. Premávka električiek bude obnovená dňa 1. januára 2006 ráno podľa cestovných poriadkov.

- Nábrežná komunikácia pre individuálnu dopravu od Nového mosta po Šafárikovo námestie bude uzatvorená od 23.00 h do cca 00.30 h (kvôli polnočnému ohňostroju).

- Prístup do garáží Hotela Radisson SAS Carlton bude zabezpečený cez Kúpeľnú a Palackého ulicu.

- Mestská polícia bude dôrazne kontrolovať premávku na vozovke Nového mosta pred a počas polnočným ohňostrojom, aby zabránila vstupu peších na vozovku na moste.

Páčil sa vám článok?