Tohtoročné oslavy Silvestra vo veľkom štýle

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dramaturgiu polnočného odpočítavania posledných okamihov starého roku, tzv. countdownu, navrhlo štúdio Art2Architecture z Londýna, ktoré má bohaté skúsenosti z realizácie veľkých podujatí po celom svete, v spolupráci s občianskym združením Hlava 98.

Tento projekt je pokračovaním vzájomnej spolupráce z vlaňajška. Art2Architecture sa v nedávnej minulosti podieľali na realizácii osláv príchodu milénia v Londýne, oživenia centra mesta Pittsburgh v USA a zúčastnili sa tiež na medzinárodnej ideovej súťaži o návrh novej podoby a využitia Václavského námestia v Prahe.

Program sa skladá z 3 sekvencií, je komponovaný na približne 20 minút, začne sa presne o 23.50 h a skončí sa o 00.10 h.

Základom prvej 9-minútovej sekvencie bude panoramatický zvukový systém, vytvorený zo štyroch veží umiestnených pozdĺž ľavého brehu Dunaja (v priestore od Hotela Danube po Osobný prístav). Špeciálne pre túto príležitosť bude skomponovaná skladba využívajúca zvuky bubnov a fanfár. Skladbu budú reprodukovať bubeníci na zvukových vežiach. Pri ich produkcii budú v maximálnej miere využité možnosti panoramatického zvukového efektu, svetelné a zvukové pyrotechnické efekty v blízkosti veží. Zámerom je vytvoriť medzi divákmi silný pocit účasti, emócií a energie.

Druhou sekvenciou je samotné odpočítanie poslednej minúty roku 2005, ktoré sa za pokračujúceho hudobného sprievodu bubeníkov odohrá na veľkom svetelnom displeji stojacom na petržalskej strane Dunaja (v blízkosti Au Café). Presne o 23.59 h sa na veľkom displeji (8 x 8m), vytvorenom z veľkého počtu halogénových lámp umiestnených na konštrukcii vo výške cca 10 m nad zemou rozsvieti číslica 60. Na displeji sa odpočíta posledná minúta starého roku. Posledných 10 sekúnd na displeji bude podporených výraznými akustickými a svetelnými pyrotechnickými efektmi.

Záverečnou sekvenciou je ohňostroj, ktorý sa začne v prvej sekunde Nového roka. Odpaľovaný bude z dvoch lodí (dĺžka každej lode je 80 m) stojacich v strede rieky. Jedna loď bude stáť na úrovni nástupíšť Osobného prístavu, druhá loď bude kotviť na úrovni budovy SNG. Odpaľovanie ohňostroja zo stredu Dunaja umožní jeho priamu viditeľnosť z obidvoch brehov. Konfigurácia dvoch odpaľovacích miest v bezpečnej blízkosti divákov tiež zaručí dynamickú a dramatickú choreografiu ohňostroja.

V istom momente sa nad hlavy divákov na staromestskom brehu Dunaja vznesie vyše 1000 svietiacich balónov. Skupinu bubeníkov, vytvorenú špeciálne len pre túto príležitosť, budú viesť chlapci zo skupiny Mango Molas. Ich rady rozšíria aj 4 bubeníci z Londýna. Skúšať a hrať bude celá táto skupina pod dohľadom skúseného anglického hudobníka, ktorý vystupuje pod umeleckým menom Zev. Ten študoval hru na rôzne druhy bicích nástrojov a perkusií napr. v Ghane, na Bali alebo v Indii. Vystupoval vo vyše 80 mestách v 19 krajinách sveta.

Páčil sa vám článok?