Ponúkajú príležitosť na cestu časom

11.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Odpoveď na to, či by ste mohli žiť v dobe, ktorá nám všetkým je dodnes kultúrnym zdrojom, v antike, môžete nájsť na desiatom ročníku Rímskych hier.

Budú 20. septembra 2008 v antickej Gerulate, teda v Rusovciach a potrvajú celý deň.

Pretože starý Rím bola civilizácia rodinná, aj dnes sa môžu na cestu časom vybrať len celé rodiny, nezáleží dokonca ani na tom, koľko majú generácií. Rozhodne však budú súťažiť v tom, ako by zvládli civilizačné problémy zo začiatku našej civilizácie.

Klasické vedomosti sa oplatia, pretože súťažiacich čakajú testy z vedomostí na úrovni rímskej doby a kultúry. Budú musieť rozoznávať ovocie a bylinky, ktoré boli základom antickej kuchyne, naučia sa napríklad počítať po rímsky a hneď aj zložia test, či sa to naučili naozaj, budú spoznávať tajomstvá klasických rímskych a antických citátov či tajomstvá ženských pomenovaní. Tým sa však historický test nekončí. Rím kládol dôraz na výzor, budú sa teda musieť vedieť našminkovať ako patricijovia starej ríše, či zavinúť sa do komplikovaných tóg.

Pretože sme však doba moderná, kde patrí napätie a čerstvá informácia k životu tak, ako v Ríme chlieb a hry, organizátori budú priebežne cez deň vyhodnocovať súťaž, oznamovať jej stav a predbežne odmeňovať súťažiace rodiny. Na záver si však asi počkajú všetci - lebo až vtedy bude známy definitívny víťazný klan.

Podujatie, ktoré je súčasťou osláv 140. výročia založenia Mestského múzea Bratislava, bude moderovať Patrícia Jariabková-Garajová.

(gub)

Páčil sa vám článok?