Villa Rustica označená ako kultúrna pamiatka

8.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Označenie najzachovalejšej rímskej stavby na Slovensku dnes oficiálne sprístupnil starosta bratislavskej mestskej časti Dúbravka Ján Sandtner. Ide o nálezisko pozostatkov kúpeľnej budovy Villa Rustica z tretieho storočia v archeologickej lokalite Veľká Lúka, ktoré je od roku 1990 národnou kultúrnou pamiatkou.

"Ako chlapec si pamätám, že tu JRD zabezpečovalo poľnohospodársku výrobu a v roku 1972 náhodou vyorali historické kamene, čo ihneď oznámili archeológom," pripomenul Sandtner.

Zároveň ocenil, že v lokalite mestskej časti sa potvrdila taká dávna a vzácna história, kde žili silné etniká a významné ríše. Keďže je to na súkromnom pozemku, starosta verí, že ak tam bude investičná výstavba, investor ju citlivo zakomponuje do cennej lokality.

Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v roku 1982 objavil v lokalite zachované stavebné základy rímskeho kúpeľa okružného typu, ktorý sa bežne používal v treťom a štvrtom storočí. Objekt rozmerov 13,2 x 11,2 metra tvorí šesť miestností a ich základy sú zakonzervované do výšky 0,9 až 1,5 metra.

Významným objavom (1989) bolo odkrytie nezvyčajne dobre zachovaných železiarskych redukčných pecí z druhého storočia. V pracovnej jame sa našla ešte nevytavená železná ruda a úlomky keramiky. V peci sa jednou tavbou mohlo získať až 20 kg železa.

Informačná tabuľa dokumentuje vzácnosť lokality a potvrdzuje jej výnimočnosť v strednej Európe. Prezrádza históriu osídlenia územia medzi Devínskou Kobylou, Dúbravskou hlavicou a hrebeňom Brižité od staršej doby kamennej (10.000 - 8000 rokov pred n.l.), kde sa vystriedalo takmer 200 generácií. Žili tam Kelti, Rimania, Germáni a archeologické nálezy potvrdili osídlenie slovanskými prisťahovalcami v šiestom a siedmom storočí. Dôkazy o Slovanoch v ôsmom storočí sa nenašli.

Prístup k národnej pamiatke je napriek absencii značenia pomerne jednoduchý. Nachádza sa neďaleko objektu Slovenských závodov technického skla, odkiaľ po poľnej ceste to pešo trvá asi desať minút. Turisti tam môžu dôjsť za 40 minút od zastávky MHD pri Dome kultúry v Dúbravke.

(tasr)

Páčil sa vám článok?