Program, ktorý mladým pomáha nájsť sa

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Program, v rámci ktorého deti hľadajú korene svojho rodu, vznikol v Bratislave, dnes sa stáva javom stredoeurópskym. Možno to nie je všeliek, ale istotne pomáha v boji proti slabnúcej osobnostnej identite mladých ľudí.

Do tejto mimoškolskej aktivity sa za predchádzajúce štyri roky zapojilo štrnásťtisíc žiakov základných a stredných škôl. A už nielen na Slovensku. Za hranice sa začal šíriť, keď dolnozemskí Slováci z Maďarska, Rumunska a bývalej Juhoslávie začali oň javiť záujem, dnes je programom štyroch regiónov v rámci únie - bratislavského, mošonsko-györskeho, viedenského a juhomoravského.

Autorom programu je prednosta bratislavského krajského školského úradu Ľubomír Pajtinka a o záštitu nad ním sa delí s Metodickým pedagogickým centrom na Tomášikovej ulici. Autor programu hovorí: „Hľadali sme spôsob, ako odvrátiť nielen pokles národného historického povedomia, ale aj pokles osobnostnej identity a odbúrať ďalší jav, pred ktorým varujú psychológovia - obrovskú generačnú bariéru medzi deťmi a ich rodičmi.“

K akým zaujímavým poznatkom môže viesť, svedčí i kuriózna súhra - v jednom ročníku našiel školák zo Šamorína stopy po svojom predkovi zo štvrtej generácie, ktorý odišiel do Ameriky na Titanicu. V tom istom ročníku v inej škole našla žiačka stopy svojho predka, ktorý cestoval na Karpatii - prvej lodi, ktorá zachraňovala stroskotancov. Výsledky programu dokazujú nielen pozitívne zmeny v osobnostných pocitoch a vzťahoch detí, ale aj ich všestranný rast, kroniky v rodokmeni majú písať literárnym žánrom, majú sa pokúsiť ich ilustrovať vlastnou tvorbou, zoznamujú sa s históriou miest, rodov, štátov, remesiel, s vývojom priezvísk a ďalšími reáliami.

Do programu, ktorého formálna uzávierka bola koncom novembra, je ešte stále možné sa prihlásiť na jednej z oboch spomínaných inštitúcií.

Páčil sa vám článok?