Rodičia detí sa obávajú nového nájomníka

1.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rodičia detí zo Základnej školy na Riazanskej ulici sa obávajú nového nájomníka v ich škole. Ide o súkromnú hotelovú školu, s ktorou mestská časť podpísala zmluvu o prenájme. Rodičia tvrdia, že sa tak stalo bez ich vedomia.

Podľa predsedu rodičovského združenia ZŠ Riazanská Ľuboša Fiama rodičia sa obávajú, že deti, najmä z prvého stupňa základnej školy, sa budú stretávať so sedemnásť- a osemnásťročnými študentmi, čo vraj môže ohroziť ich výchovu. Nikto z rodičov podľa neho prenájom nepodporil. „Podľa môjho názoru ide o predanie priestorov ZŠ Riazanská na úkor detí z 1. a 2. stupňa vo vidine získania peňazí zo súkromnej hotelovej školy, “ tvrdí Ľ. Fiam.

Mestská časť Nové Mesto prostredníctvom hovorkyne Alžbety Klesnilovej však hovorí niečo iné. Podľa nej má Základná škola na Riazanskej ulici vlastných desať tried, no v budove je ich k dispozícii vyše dvadsať. V čase, keď sa rozhodovalo o umiestnení viacúčelovej športovej haly na mieste ZŠ Kalinčiakova, miestny úrad rátal s tým, že časť tried z Kalinčiakovej presťahujú na Riazanskú.

„Keďže so školou na Kalinčiakovej sa nebude hýbať, viac ako polovica priestorov na Riazanskej zostala prázdna. Vedenie tejto školy sa preto rozhodlo vyjsť v ústrety Súkromnej odbornej škole - HOST, ktorá svojho času oslovila samosprávu mestskej časti so žiadosťou, aby jej prenajala nebytové priestory,“ uvádza sa v stanovisku Nového Mesta.

Podľa vyjadrenia riaditeľa školy rada školy sa touto záležitosťou zaoberala trikrát a s prenajatím priestorov súhlasila. Riaditeľ tvrdí, že školy si navzájom nebudú prekážať, lebo budú oddelené. Žiaci sa budú stretávať len v šatniach.

Súkromná škola má mať podľa informácií A. Klesnilovej v prenájme desať až dvanásť tried. Základná škola získa za rok na prenájme 600-tisíc korún a náklady na energie sa jej znížia o 35 percent. Spolu tak získa vyše milióna korún.

Miestny úrad pripomína, že samospráva pôvodne chcela v časti budovy základnej školy umiestniť materskú školu. Rodičia s tým nesúhlasili napriek tomu, že základná a materská škola mali byť stavebne oddelené. Obávali sa, že školáci budú škôlkarov šikanovať.

(rob)

Páčil sa vám článok?