Lamač rieši nedostatok miest v materských školách

24.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nedostatkom miest v materských školách, prípadne rozšírením ich kapacity, sa zaoberali poslanci mestskej časti Lamač zasadaní miestneho zastupiteľstva štvrtok. Vzhľadom na to, že rodičia prihlásili vysoký počet detí, bude musieť mestská časť nájsť riešenia, kam ich umiestniť.

Ako povedala lamačská starostka Oľga Keltošová, budú robiť všetko preto, aby prijali čo najviac detí. Poslanci sa zhodli na tom, že túto problematiku riešia každý rok, preto by bolo vhodné vypracovať analýzu súčasného stavu materských škôl a tiež predpoklad na dlhšie časové obdobie, aby sa vedeli pripraviť aj finančne, aj materiálne.

Poslanci preto návrh zobrali na vedomie s pripomienkou Júlie Ondrišovej, aby riaditeľka materskej školy vypracovala do najbližšieho rokovania zastupiteľstva koncepciu rozvoja materských škôl v Lamači.

Poslanci sa zaujímali napríklad o to, aké kritéria budú pri prijímaní detí do materskej školy uprednostňované, či vek alebo lokalita, v ktorej bývajú. Keltošová odpovedala, že viaceré mestské časti sa snažia v prvom rade uspokojiť a hájiť záujmy svojich obyvateľov. Na jednej strane je to podľa nej dobré, že chcú rodičia z iných mestských častí prihlásiť deti do Lamača, pretože to svedčí o kvalite materskej školy.

"Na druhej strane sú s tým spojené prevádzkové náklady, počet učiteľov a iné. Museli by sme sa vyjadrovať k financiám, o ktorých zatiaľ veľa nevieme," povedala. Ako starostka tiež uviedla, že kritéria pre prijatie dieťaťa do materskej školy neurčuje miestny úrad ani poslanci, ale školská rada na čele s riaditeľkou. "Vychádzame z predpokladu, že materský, respektíve rodičovský príspevok je do troch rokov života. Koľko detí bude umiestnených, bude závisieť od dohody so súkromnou školou Montessori, ktorá má tiež svoje dve triedy v budove jednej z našich škôlok," konštatovala.

Vytvorenie nových priestorov pre triedy materskej školy vidí Keltošová vo viacerých krokoch. Súvisí to podľa nej aj s presťahovaním sídla miestneho úradu do novej budovy VÚB. Do súčasnej budovy miestneho úradu by sa mohla presťahovať súkromná škola s materskou školou Montessori zo Zlatohorskej ulice, kde si prenajíma priestory. Tým by sa tam uvoľnili dve triedy. Ďalšou možnosťou je aj materská škola na Heyrovského, kde prenajímajú školnícky byt. "Požiadavkou je, aby sa vytvorila minimálne jedna trieda. Ak by sa však tento byt uvoľnil a upravil pre potreby malých detí, mohli by tu vzniknúť dve triedy," spresnila.

Poslankyňa Mária Čačíková predložila návrh, aby sa priestory súčasného lamačského miestneho úradu prenajali súkromnej základnej škole s materskou školou Montessori, čím by sa priestory na Zlatohorskej ulici uvoľnili a zriadila by sa tam ďalšia materská škola s kresťanským zameraním. Tento návrh však poslanci nepodporili.

Podľa predloženého materiálu je celkový počet prijatých prihlášok do MŠ v Lamači 76. Z toho prijatých detí je 28 a neprijatých 48 detí.

(sita)

Páčil sa vám článok?