Kurátor výstavy o Thébach bude prednášať v SNM

19.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ako vznikala výstava Théby, mesto bohov a faraónov, alebo ako žili starovekí Egypťania - aj na tieto otázky bude vo štvrtok o 15:00 odpovedať kurátor projektu Pavel Onderka z pražského Národného múzea.

Prvá z pripravovaných prednášok a diskusií sa uskutoční vo výstavnom pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici v Bratislave, kde Slovenské národné múzeum výstavu sprístupnilo. Vstup na prednášku je voľný.

Výstava mapuje štyritisíc rokov dynastického obdobia Egypta, teda obdobia faraónskej kultúry na brehoch Nílu. Demonštruje to viac ako 200 najvzácnejších zbierkových predmetov z ôsmich múzeí z Česka, Slovenska a Nemecka. Unikátny projekt vznikol v spolupráci s pražským Národným múzeom - Náprstkovým múzeom ázijských, afrických a amerických kultúr a je jedným z najlepšie strážených v dejinách SNM. Múzeum sprístupnilo výstavu len pred necelými dvoma týždňami. Záujem o ňu však láme rekordy. Za prvých desať dní ju navštívilo viac ako 2500 návštevníkov. Prehliadka potrvá do 31. Augusta.

Pavel Onderka, ktorý je spolu s Janou Mynářovou autorom výstavy, tvrdí, že každý exponát má svoj dôvod, prečo sa na výstave ocitol. Divácky najpríťažlivejšou je však bez pochýb rakva hodnostára Kenamona, ktorý v starovekom Egypte zastával funkciu porovnateľnú s dnešným ministrom financií. Popri Kenamonovi uvidia návštevníci výstavy ešte jednu múmiu, a to egyptskej ženy Hereret. K lákadlám patrí aj reliéfny blok s vyobrazením Nefertiti a originálne predmety z hrobiek slávnych faraónov.

Miesto, kde boli pochovaní egyptskí králi, popisuje spolu 17 chronologických panelov. Každá z trinástich miestností predstavuje jedno obdobie. Atmosféru navodzuje prechádzka stiesneným labyrintom, ktorý tvoria hrobky. Časť z nich kopíruje svoje predlohy z Théb, napríklad stĺpová sieň kráľovskej hrobky alebo dom staviteľov týchto hrobiek. Unikátnou je časť Údolie kráľov. Vďaka rekonštrukcii vybavenia izby a hrobky remeselníka získa návštevník presnú predstavu o tom, ako žili a pochovávali starovekí Egypťania.

(sita)

Páčil sa vám článok?