Stredná škola bude získavať energiu zo slnka

17.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na Strednú priemyselnú školu elektrotechnickú na ulici Karola Adlera v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja už v najbližších týždňoch nainštalujú demonštratívny fotovoltický systém, z ktorého budú získavať elektrickú energiu pre potreby školy.

Ide o vybranú školu v rámci projektu Slnko do bratislavských škôl, jeho hlavnou myšlienkou je propagácia vysoko inovatívnych technológií, ktoré umožňujú výrobu elektrickej energie z najvýznamnejšieho obnoviteľného zdroja, zo slnka.

Je to pilotný projekt, ktorý schválili poslanci BSK. V budúcnosti bude možné s projektom pokračovať aj v ďalších školách. Rozpočet projektu je 4,8 milióna korún, podľa Milky Podmajerskej z referátu komunikácie s verejnosťou BSK sú v tom započítané náklady na technické zabezpečenie aj sériu prednášok pre študentov.

Ako informovala Podmajerská, región už v júni minulého roka schválil koncepciu Projektov verejno-súkromných partnerstiev (PPP) v podmienkach Bratislavského kraja. Projekt prispeje nielen k úspore elektrickej energie vyrábanej z tradičných zdrojov, ktorú škola používa, ale zároveň k zlepšeniu kvality životného prostredia.

"Projekt bude plniť aj dôležitú vzdelávaciu funkciu v oblasti využívania obnoviteľných zdrojov energie. Bol s veľkým úspechom zrealizovaný vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky," uviedla Podmajerská.

Partnermi projektu sú Bratislavský samosprávny kraj, spoločnosť BSP Group, a.s. Bratislava a Západoslovenská energetika Distribúcia, a.s. BSK zabezpečí financovanie projektu, výber dodávateľa systému na základe verejného obstarávania, dozorovanie stavby, komunikáciu so štátnymi orgánmi a s distribučnou spoločnosťou. BSP Group bude zodpovedný za väčšinu prác spojených s návrhom a samotnými konštrukčnými a inštalačnými prácami na projekte, pričom bude znášať riziko spojené s poskytnutím služby za vopred stanovenú fixnú sumu.

Vhodnosť vstupu tretieho partnera - ZSE do projektu vyplynula podľa Podmajerskej zo záverov analýzy, jedným z dôvodov je možný vplyv spoločnosti na cenu vykupovanej elektrickej energie. "Existujú tiež viaceré možnosti, ako by ZSE mohli zatraktívniť projekt pre školu, posilniť celospoločenskú váhu projektu aj v súvislosti s aktuálnymi diskusiami o klimatických zmenách a energetickej efektívnosti na najvyššej úrovni a zároveň by prispeli k podpore jednej zo svojich úloh ako investora do ´zelenej´ energie," dodala.

(sita)

Páčil sa vám článok?