Rušňové depo v Rači bude pamiatkovou zónou

11.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rušňové depo - Východ v mestskej časti Rača bude pamiatkovou zónou. Pokiaľ sa účastníci konania neodvolajú, respektíve nepodajú voči doručenému rozhodnutiu rozklad, po 15 dňoch odo dňa doručenia nadobudne právoplatnosť.

Potvrdil to hovorca Ministerstva kultúry SR Jozef Bednár. Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. sa do 7. marca mala vyjadriť k návrhu, aby sa rušňové depo v Rači vyhlásilo za pamiatkovú zónu. Agentúre SITA sa stanovisko spoločnosti získať zatiaľ nepodarilo.

Návrh na vyhlásenie pamiatkovej zóny "Areál rušňového depa Bratislava - Východ" v Rači schválili poslanci zastupiteľstva. Starosta Rače Ján Zvonár označil návrh za kompromisný, pretože z návrhu pamiatkovej zóny vylúčili sektory obytných zón a garáže. Prednostka račianskeho miestneho úradu Dagmar Kramplová ako predkladateľka návrhu povedala, že o kompromis žiadali obyvatelia, ktorí tam bývajú.

"Občania si chcú svoje domy zrekonštruovať, opraviť. Ak by však boli v pamiatkovej zóne, mali by dosť obmedzené podmienky. A toto územie by bolo obmedzené aj čo sa týka rozvoja," vysvetlila. Z tohto dôvodu podľa nej navrhli zosúladiť návrh s požiadavkami obyvateľov a za pamiatkovú zónu vyhlásiť iba rušňové depo. Iniciatíva podľa nej vyšla aj od občanov, ktorí pracujú v múzeu. "Nachádza sa tam múzeum vlakov. Celé roky sa tam konajú výstavy, a preto by chceli túto časť vyhlásiť za pamiatkovú zónu," konštatovala.

Návrh na vyhlásenie pamiatkovej zóny územia predložil Pamiatkový úrad SR Ministerstvu kultúry SR v júni minulého roku. Areál starého depa leží medzi Račou a Vajnormi pri sídlisku Východné, pre starších Bratislavčanov známe skôr pod názvom Rendez. Do povedomia slovenských i zahraničných priateľov železníc vstupuje v súčasnosti každoročnými zrazmi historických železničných vozidiel.

Na území sa nachádzajú obslužné pracovisko stanice, rušňové depo, opravovňa vozňov, dezinfekčná stanica, administratíva, archív, kuchyňa, garáže, časť koľajiska zriaďovateľskej stanice, ďalej komplex jedno- až trojposchodových obytných budov radených pozdĺžne v dvoch radoch na severnej strane Dopravnej ulice a územie na južnej strane ulice, ktoré je dnes zastavané panelovým domom a objektom bývalej Jednoty.

(sita)

Páčil sa vám článok?