Na Rendeze zakonzervujú starú krásu

26.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Konflikt nového s pamätihodnosťami mala v lokalite Východné (nádražie) iný zdroj i iné dôvody a priebeh než v centre, výsledkom je azda práve preto, že pamätihodné sa zachová a užitočné porastie.

Táto štvrť, donedávna ďaleko za chotárom mesta, nadobúda stále viac na význame, nestráca však svoj pôvodný charakter. Vyrástla okolo železničných zariadení a z nich, bývali a žili tu predovšetkým železničiari a tak sa vyvíjala. Keďže nemusela ustupovať mestskému urbanizmu, na relatívne zhustenom priestore sa tu koncentrovali technológie a mimovoľne vznikalo supermúzeum pod holým nebom, užitočné však aj pre aktuálne potreby spoločnosti. Aj táto atmosféra a technické možnosti sem priťahovali priateľov železníc, takže Rendez bol masovo známy skôr v zahraničí ako v Bratislave - každoročne sa tu konajú zrazy historických železničných vozidiel.

Skrátka bolo dosť dôvodov na to, aby Pamiatkový úrad Slovenskej republiky predložil Ministerstvu kultúry (MK) SR vlani v júni návrh na vyhlásenie územia za pamiatkovú zónu. Na území sa nachádzajú obslužné pracovisko stanice, rušňové depo, opravovňa vozňov, dezinfekčná stanica, administratíva, archív, kuchyňa, garáže, časť koľajiska zriaďovateľskej stanice, ďalej komplex jedno- až trojposchodových obytných budov zoradených pozdĺžne v dvoch radoch na severnej strane Dopravnej ulice a územie na južnej strane ulice, ktoré je dnes zastavané panelovým domom a objektom bývalej Jednoty.

Kameň úrazu sa vynoril vo februári tohto roku, keď sa problematika začala verejne prerokovávať. Kdesi sa zrodila fáma o znižovaní paneláku o päť poschodí, iní prichádzali s reálnejšou informáciou, že ak bude celé územie pamiatkovou zónou, značne to obmedzí modernizáciu bytového fondu. Verejné zhromaždenie k téme zvolal v mene ministerstva račiansky miestny úrad a hnev Rendezanov sa začal obracať proti nemu. Až na verejnom zhromaždení si obe strany vzájomne vysvetlili pojmy, obavy a predstavy. Zostalo zrejmé, že ochranu bude požívať len depo, jeho technické súčasti a železničné budovy. Občianska vybavenosť a obytné budovy budú mimo.

V tomto duchu aj na februárovom zasadaní račianskeho zastupiteľstva schválili poslanci návrh na vyhlásenie pamiatkovej zóny Areál rušňového depa Bratislava - východ. Predkladateľka návrhu, prednostka račianskeho miestneho úradu Dagmar Kramplová zdôraznila, že kompromisné znenie, ktoré vylučuje z pamiatkovej zóny obytné zóny Východného a garáže je výsledkom diskusie samosprávy s občanmi: „Ľudia si chcú domy rekonštruovať, opraviť a v pamiatkovej zóne by na to mali dosť obmedzené podmienky. A územie by bolo obmedzené všeobecne, čo sa týka rozvoja,“ skonštatovala.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?