Sahara na výstave v bratislavskej Dúbravke

25.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Dome kultúry v Dúbravke na Saratovskej 2/A si do konca januára môžete pozrieť fotograficky zdokumentovaný zážitok cestovateľov a reportérov z veľkej off-roadovej výpravy na minuloročnej rely Budapešť-Bamako.

Táto rely sa skončila nielen víťazstvom slovenskej posádky, ale aj dokumentárnym filmom reportéra Rasťa Ekkerta a výstavou fotografií z Afriky.

„Cieľom off-roadových pretekov, ktoré sú paralelou rely Dakar, bolo africké Mali. Zo Slovenska sme išli dvoma autami, jedno z nich s manželmi Ullrichovcami súťaž vyhralo. Domov sme sa vracali cez Niger, Alžírsko, Tunisko a na našej niekoľkotisícovej púti sme sa rozhodli prejsť cez Saharu. Nádherné východy i západy slnka, zlatohnedé pieskové duny po okrajoch skalnatej púšte, hrdí Tuarégovia, biedne prístrešky vzdialené stovky kilometrov od seba, osamotení pešiaci v púšti a mnohé ďalšie zážitky, ktoré som zachytával na fotografie, som sa rozhodol ukázať aj doma v Bratislave“, hovorí cestovateľ Tomáš Turanský, ktorý tvoril posádku jedného z dvoch áut.

Keďže bratislavských off-roadistov sprevádzal aj Rasťo Ekkert, vernisáž výstavy s názvom Naprieč Afrikou, ktorú si môžete pozrieť do konca januára v kultúrnom dome v Dúbravke, bola obohatená o jeho prítomnosť i rozprávanie.

Maja Ilkovičová

Páčil sa vám článok?