Ida Kelarová v Spoločenskej sále PKO

12.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský džez klub sa v januári predstaví vystúpením speváčky Idy Kelarovej & Desiderius Dužda & Jazz Famelia. Koncert odohrajú 29. januára v Spoločenskej sále PKO o 20.00 h.

Ida Kelarová tentoraz prizvala na spoluprácu tých najlepších českých a slovenských profesionálnych hudobníkov. Tvorba tohto zoskupenia sa vyznačuje prepojovaním rómskych a džezových prvkov, rómskych harmónií a latinsko-amerických rytmov so zvukom jazzovej kapely. V ich osobách sa spojuje najlepšia tradícia rómskeho muzikanstva s otvorenosťou a novátorstvom mladých džezmanov.

Okrem osvedčených skladieb z minulých albumov a ľudových rómskych piesní tvoria repertoár aj nové skladby, ktorých autorom je už tradične spevák, gitarista a kapelník Desiderius Dužda. Jednotliví hráči dostávajú v novej skupine veľa priestoru, a tak si môžeme ich hru, nabitú energiou a emóciami, vychutnať aj v niekoľkých sólach.

Ida Kelarová vás však ani na chvíľu nenechá na pochybách, kto je hlavou tejto skupiny. Svojou intuíciou a citom vedie celú kapelu od pomalých a smutných piesní až k záverečným čardášom.

Schopnosť Idy Kelarovej otvoriť srdce a všetky emócie vložiť do svojho hlasu je už povestná. Emócie, ktoré sú vlastné každému človeku a sú schopné osloviť aj toho, kto nerozumie textom v rómštine, dokáže táto kapela sprostredkovať všetkým otvoreným srdciam.

(dš)
Páčil sa vám článok?