Budova DPOH ostane naďalej divadelnou

9.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo kultúry a mesto Bratislava už podpísali zmluvu o predaji budovy Divadla P. O. Hviezdoslava a pozemku hlavnému mestu. Mesto budovu zrekonštruuje, aby mohla naďalej slúžiť na divadelné účely.

Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský sa v mene hlavného mesta o získanie divadla usiloval v priebehu minulého roka, pričom zámerom bolo zachovať budovu na divadelné účely aj po odsťahovaní činohry SND do novej budovy. „Je v našom záujme, aby DPOH zostalo divadelnou scénou, aby pokračovalo v tradícii, ktorá neodmysliteľne patrí k tejto budove,“ konštatoval A. Ďurkovský. „Bratislavčania sú zvyknutí navštevovať divadlo v tomto priestore a my sme urobili všetko pre to, aby takúto možnosť mali aj naďalej.“

Súčasťou dohody medzi hlavným mestom a ministerstvom sú aj dve ďalšie pripravované kúpne zmluvy - jednou ministerstvo kultúry v zastúpení SND kúpi od mesta pozemky pod prístavbou k historickej budove SND, druhou Slovenské národné múzeum kúpi od mesta Zsigraiovu kúriu, v ktorej dnes v podnájme sídli Múzeum židovskej kultúry.

Pripomeňme, že túto transakciu schválili poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva v apríli 2007. Podľa prijatého uznesenia mesto kúpi od štátu budovu divadla za 59 miliónov 854-tisíc korún a zároveň mu predá Zsigraiovu kúriu na Židovskej ulici 17, v ktorej sídli Múzeum židovskej kultúry (ide o národnú kultúrnu pamiatku), za 31 miliónov 754-tisíc korún a pozemky pod prístavbou SND a priľahlého parkoviska za 28 miliónov 100-tisíc korún.

Hlavné mesto počas rokovaní a pri obhliadke budovy zistilo, že objekt nie je prevádzkyschopný, pretože vykurovanie je odpojené od zdroja tepla a neexistuje plynová prípojka. Odborní pracovníci zistili aj ďalšie technické nedostatky, napríklad lokálne poruchy zatekania, strecha a terasy nevyhovujú z tepelno-izolačného hľadiska a podobne. Preto nie je možné okamžité začatie prevádzky divadla a budova si vyžiada viaceré investície v objeme asi 20 miliónov korún. Napriek tomu je hlavné mesto pripravené financovať opravu budovy a pripraviť ju do prevádzku v priebehu jedného roka.

Zároveň primátor A. Ďurkovský rozhodol, že budúca náplň DPOH musí odrážať aj predstavy bratislavskej verejnosti, preto hlavné mesto ešte v priebehu prvého štvrťroka zverejní podmienky na predkladanie projektov na prevádzku DPOH. Zároveň prostredníctvom médií umožní hlasovanie Bratislavčanov o jednotlivých projektoch a aj na základe týchto výsledkov bude odborná komisia menovaná primátorom Bratislavy rozhodovať o konečnom fungovaní divadla. Celý proces vyhodnocovania by sa mal zavŕšiť najneskôr v júni tohto roka.

(juh)

Páčil sa vám článok?