Osobnosti kultúry objektívom Igora Grossmanna

4.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Osobnosti slovenskej kultúry včera a dnes je názov fotografickej výstavy Igora Grossmanna, ktorú v utorok 8. januára o 17:00 otvoria v priestoroch Výstavnej siene Slovenskej výtvarnej únie na Dostojevského rade 2 v Bratislave.

Popredný fotograf svojím objektívom zachytil medzi inými aj také osobnosti akými sú básnik a prekladateľ Milan Rúfus, herečka Emília Vášáryová či operný spevák Peter Dvorský. Výstavu na vernisáži uvedie umelecký historik Bohumír Bachratý. Prehliadka potrvá do 31. januára, prístupná bude od utorka do nedele v čase medzi 12:00 a 18:00.

Igor Grossmann (1924) je rodákom zo Žiliny. Pôvodne vyštudoval farmáciu, dlhé roky pracoval v Žiline ako lekárnik. Jeho umelecké cítenie ovplyvnili priateľ Vincent Hložník, učiteľ slovenčiny Dominik Tatarka, ale aj výchova v rodine s bohatou knižnicou.

Grossmann svoj profesionálny život zasvätil fotografii až v roku 1966. Napriek tomu vytvoril výrazné diela, ktoré sa zapísali do dejín slovenskej fotografie. Spočiatku sa venoval fotografovaniu života na dedine, neskôr okúsil i reklamnú, priemyselnú, módnu a reportážnu fotografiu. Po roku 1980 sa sústredil na experimentovanie s farebnými abstraktnými fotografiami.

Informovala manažérka Slovenskej výtvarnej únie Denisa Rakoský.

(sita)

Páčil sa vám článok?