Astorka uvádza novú tragikomédiu Zlomatka

4.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hru súčasného talianskeho dramatika Maria Gelardiho Zlomatka uvedie bratislavské Divadlo Astorka Korzo ´90. Premiéra príbehu o matke a jej homosexuálnom synovi, ktorý režíroval Peter Gábor, bude 17. januára. Informovala o tom manažérka divadla Andrea Dömeová.

Zlomatka je talianska novinka, ktorú na Slovensku doteraz neuviedlo žiadne divadlo. Príbeh sa odohráva v Neapole v domácnosti malomeštiackej bigotnej Anny. Základným zdrojom konfliktu je priznanie jej syna k homosexualite. Otrasená matka ho uväzní v byte a rozhodne sa ho liečiť.

Hra je veľkou hereckou príležitosťou pre Zuzanu Kronerovú, predstaviteľku titulnej úlohy matky Anny. Umožňuje jej rozohrať do hĺbky nuansy obmedzeného, primitívneho, zároveň však silne emocionálneho charakteru, uvádza sa v tlačovej správe. Syn Diego, ktorého stvárňuje Juraj Hrčka je prototypom slušnosti, korektnosti, túžby po dialógu, viery v skutočnú silu lásky. Ďalšie postavy vytvorila Petra Vajdová a Peter Oszlik.

Mario Gelardi patrí k najmladšej generácii talianskych dramatikov. Jeho hra získala ocenenie v súťaži mladých talentov v roku 2002 - Premio Flaiano per il Teatro. Patrí k európskym autorom, ktorých znepokojuje v rámci zjednocujúcej sa Európy rovnaká téma - intolerancia.

Nová inscenácia hry súčasného talianskeho dramatika vzniká v spolupráci s českou produkčnou spoločnosťou LHS International s.r.o.

(sita)

Páčil sa vám článok?