Ču-Čin-Čau, príbeh o láske a hľadaní dobra

8.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dlhoočakávaný projekt Bratislavského bábkového divadla v spolupráci s režisérom Jozefom Bednárikom uzrel svetlo sveta. BBD premiérovo uviedlo bábkový muzikál Ču-Čin-Čau.

Plodná spolupráca oboch umeleckých telies, režisérskej i divadelnej, by tak mala vyvrcholiť práve spomínaným projektom. Režisér Bednárik sa totiž už dlhšie umeleckej i laickej verejnosti „vyhráža“ odchodom na dôchodok a spomínaná hra by mala byť jeho poslednou na scéne BBD.

Ak to tak naozaj bude - lúči sa režisér vskutku honosne. Na scénu divadla pre deti priniesol pútavú rozprávku, ktorá nenásilnou formou ponúka divákom základné etické normy, poukazuje na nezmyselnosť násilia a neprávosti a vyzdvihuje právo, spravodlivosť a dobro. Celá táto nádielka pozitívnych hodnôt je obalená žltým, svetielkujúcim staniolom lákavého vizuálneho vyhotovenia (scéna P. Andraško), dušulapajúcich rytmických pesničiek (hudba J. Strohner) a lákavých kostýmov (Szilárd Boráros). Choreografiu hercov a bábok vytvoril choreograf Ján Hromada, inscenáciu dramaturgoval poslucháč VŠMU Peter Palík.

Aj keď je dielo zamerané pre deti od šiestich rokov, svojou podmanivosťou uchváti pozornosť aj menších divákov, dospelých nevynímajúc. Všetkým ponúkne čaro pozitívnej motivácie a náručie teplej, voňavej divadelnej prezentácie. Pôvodnú hudbu k muzikálu zložil Frederich Norton v duchu dobových trendov predgershwinovskej éry začiatku 20. storočia.

O úspešnosti muzikálu svedčí neuveriteľných 2235 repríz v londýnskom West End. Koncepciu inscenácie postavil režisér Bednárik na sile spoločenstva ľudí rôznych národov a rás, ktorá je záštitou spravodlivosti, práva a slobody. Podtitul rozprávky Ali Baba a 40 zbojníkov naznačuje hlavný motív deja, ktoré je prelomovým dielom Oscara Ascheho, austrálskeho herca, režiséra a spisovateľa.

V muzikáli, ktorý mal premiéru v roku 1916, si zahral postavu Abu Hasana. V BBD okrem iných účinkujú: Boris Bačík, Dušan Štauder, Viktor Horján, Andrej Kováč, Ján Morávek, Róbert Halák Eva Matejková, Marta Sádecká, Margaréta Nosáľová, Janka Sovičová, Jana Lieskovská.

Dáša Šebanová
FOTO - BBD
Páčil sa vám článok?