Lucrezia Borgia miluje i hreší v Opere SND

8.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Krutosť vyvážená materinskou láskou. Aj tak možno charakterizovať operu Gaetana Donizettiho Lucrezia Borgia, ktorú premiérovo uviedla Opera Slovenského národného divadla v réžii režisérky a scénografky Zuzany Gilhuus.

Režisérka je aj autorkou scény a kostýmov a tak Opera SND prináša na javisko kompaktné dielo po vizuálnej aj obsahovej stránke. Dramatický osud jednej z dejinných postáv Lucrezie Borgie prináša príbeh krásnej a láskyplnej ženy, s ktorou sa však osud a politické udalosti nemilosrdne zahrali. Odolať ranám osudu a nepodľahnúť skrivodlivosti je nepochybne nesmierne vyčerpávajúci boj, a tak žena, ktorej nebolo dopriate vychovať svoje dieťa, na jednej strane bezbreho miluje, na druhej strane sa nemilosrdne mstí.

Sexuálna neviazanosť v miere, ktorá zodpovedala šľachtickým dvorom 16. storočia, je však jedinou dokázateľnou temnou stránkou v živote tejto ženy. Krutosť a travičstvo sú zrejme legendou. Poskytujú však neopísateľne široký priestor na vznik dramatického deja a pôsobivej hudby, ktorý v roku 1833 dokonale využil Gaetano Donizetti, aby 26. decembra uviedla scéna Teatra alla Scala v Miláne jeho operu Lucrezia Borgia na libreto Feliceho Romaniho.

Predlohou na vznik opery bolo dielo Victora Huga. Príbeh nešťastnej matky je profilovým Donizettiho dielom, nesúcim v sebe charakteristickú melodickú bohatosť, skvelý dramatický inštinkt a zmysel pre hudobnú gradáciu. Lucrezia Borgia je súčasne prelomovým opusom bergamského majstra, opusom, ktorý predznačil ďalšiu cestu talianskej opery smerom k romantickej hudobnej dráme. Dielo intenzívne zapôsobilo predovšetkým na Giuseppa Verdiho, v ktorého tvorbe toto smerovanie neskôr vrcholilo.

Za dirigentským pultom v SND debutuje taliansky dirigent Alessandro Sangiorgi. V hlavných úlohách sa okrem popredných sólistov Opery SND predstavujú i vynikajúci hostia: ruská sopranistka Olga Makarina, sólistka newyorskej Metropolitan opery, ďalej medzinárodne renomovaní slovenskí tenoristi Oto Klein a Michal Lehotský, mezzosopranistka Jolana Fogašová a sopranistka Adriana Kohútková, obe takisto častí hostia popredných zahraničných operných scén i koncertných pódií.

Dáša Šebanová

V hlavnej úlohe Lucrezie Borgie vystupuje ruská sopranistka Olga Makarina.
FOTO - Alena Klenková

Páčil sa vám článok?