Samospráva chce obnoviť Pisztoryho palác

6.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pisztoryho palác na Štefánikovej ulici 25, v ktorom za socializmu sídlilo Leninovo múzeum, chce staromestská samospráva revitalizovať a využívať ho na kultúrne účely.

Pisztoryho palác vybudovaný v 19. storočí v eklektickom štýle dostal meno podľa lekárnika Pisztoryho. V rokoch socializmu bol sídlom Múzea Vladimíra Iľjiča Lenina, po roku 1989 slúžil aj ako Dom zahraničných Slovákov. V súčasnosti je majetkom mesta a spravuje ho mestská časť Bratislava - Staré Mesto. Už dlhší čas je palác nevyužívaný a ničí sa, pritom ide lukratívnu budovu v centre mesta s cennými interiérovými prvkami.

„Už v predchádzajúcom období boli snahy nájsť pre túto budovu nové využitie, existoval zámer umiestniť v ňom 1000 diel z pozostalosti výtvarníka Vincenta Hložníka, nakoniec sa však neuskutočnil,“ uviedol prednosta staromestského miestneho úradu Oliver Paradeiser. Ako dodal, v lete sa vyriešil problém s kotolňou, ktorá zásobovala teplom nielen Pisztoryho palác, ale aj priľahlú nemocnicu Ministerstva vnútra SR. Nemocnica sa odpojila a pripravuje sa obnova kotolne.

Podľa slov predsedu komisie kultúry staromestského miestneho zastupiteľstva  Svena Šovčíka (SDKÚ-DS), ktorý je predsedom komisie kultúry staromestského miestneho zastupiteľstva, zámerom mestskej časti je Pisztoryho palác postupne revitalizovať a využívať ho na kultúrne účely. Momentálne sa rozhoduje o vyčlenení 15 miliónov korún na obnovu. „Je to síce málo, ale chceme, aby palác prestal pustnúť a postupne sa sprevádzkoval,“ uviedol S. Šovčík. Ako dodal, predstavou je, že by palác slúžil ako bratislavské centrum vizuálneho umenia.

Podrobnosti využitia objektu rieši koncepcia kultúrnej politiky mestskej časti na roky 2008 - 2010. Na budúce zamerania kultúrnych aktivít v paláci má vplyv aj okolnosť, že po zániku Staromestského kultúrneho strediska v apríli tohto roka sa staromestská samospráva vrátila k predchádzajúcemu modelu a vytvorila na staromestskom miestnom úrade oddelenie kultúry, ktorého úlohou je riadiť aj tri miestne kultúrne centrá. Nový vedúci tohto oddelenia Richard Gregor uviedol, že palác sa organizačne zlúči s jedným z miestnych centier kultúry.

(juh)
FOTO - Oto Limpus a SITA

Páčil sa vám článok?