Kráľ sa zabáva na scéne Činohry SND

16.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Kráľ sa zabáva. Hru francúzskeho autora Victora Huga premiérovo uviedla na svojej scéne Činohra Slovenského národného divadla.

Kráľ sa zabáva. Aká nevinnosť! Možno popíja trochu viac vína, ako býva zvykom a dovolí svojim očiam občas spočinúť na vnadách žien. Kráľ Victora Huga v réžii Romana Poláka sa však zabáva prinajmenšom rozšafne, a to v duchu režisérovej filozofie, ktorá okrem iného hovorí, že „ povinnosťou divadla je aj to, aby pravdivo reagovalo na súčasný svet.“

A hoci Hugov kráľ sa zabáva v roku 1832, ten náš súčasný, inscenovaním krutostí a brutality, akej je schopná bezuzdná moc, sa zabáva na spôsob zhýralca, ktorý nepozná mieru. Matka s otcom mu nikdy nevštepili do poznania skutočnosť, že iní ľudia majú cit, vedia milovať a poznajú hodnoty, pre ktoré sa oplatí žiť. A tak na javisku tečie krv z rozpáraných úst, vlnia sa polonahé ženy, huláka podnapitá šľachta a krvácajú srdcia zranené nevernou láskou. Tomu všetkému pomáha kráľov šašo Triboulet, aby nakoniec sám poznal, kam až siaha bezuzdnosť krutých činov.

Táto hra nie je len o morálke. A nie je len o následkoch, ktoré sa nám zakvačia na päty, ak šliapeme po láske, hrdosti a dôstojnosti žitia iných ľudí. Kostýmy Simony Vachálkovej vynikajú na scéne Juraja Fabryho, oba vizuálne atribúty predstavenia sa dopĺňajú a spolu s hercami vytvárajú súzvuk, ktorý je vhodným podkladom na kontrast boja dobra a zla, lásky a zhýralstva. To isté možno povedať aj o hudbe trojice autorov - Petra Mankoveckého, Michala Novinskeho a Petra Zagara. V hlavnej úlohe kráľa môžete vidieť Jána Koleníka, vyniká aj Dušan Jamrich ako dvorný šašo Triboulet, ktorý je nositeľom mravného posolstva hry.

Vo výborných hereckých kreáciách hudobnej drámy ďalej uvidíte Kristínu Turjanovú a. h., Moniku Hilmerovú a. h., Leopolda Haverla, Jána Galloviča, Helenu Krajčiovú a. h., Štefana Bučka, Františka Kovára, Petra Trníka, Roberta Rotha, Olda Hlaváčka, Alexandra Bártu, Michala Dočolomanského, Dušana Tarageľa, Ivanu Kuxovú, Soňu Valentovú, Gabrielu Dzuríkovú a ďalších. Hugova hra Kráľ sa zabáva sa stala asi dvadsať rokov po uvedení predlohou svetoznámej opery G. Verdiho Rigoletto.

Dáša Šebanová

Ján Koleník ako Kráľ a Dušan Jamrich ako šašo Triboulet v hre Kráľ sa zabáva.
FOTO - Filip Vančo

Páčil sa vám článok?