Svetoví choreografi na scéne Baletu SND

9.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ak sa skutočne dokážu tanečníci baletu vo svojich kreáciách dotknúť neba, urobili tak v najnovšej premiére Baletu Slovenského národného divadla Serenáda a Grand Pas Classique z baletu Raymonda.

Úchvatná Čajkovského hudba v prvej časti baletu nielenže umocňuje, priam navodzuje, slastné pocity pôžitku z dokonale predvedeného diela.

„Na scéne sú tanečníci, ktorí rozumejú hudbe. V hudobnom naštudovaní dirigenta Marián Lejavu produkuje orchester SND fantastickú hudbu. Už dvadsaťdeväť rokov pripravujem Serenádu na mnohých baletných scénach sveta, ale váš orchester hrá lepšie ako hociktorý iný,“ povedal choreograf John Clifford, zakladateľ a umelecký riaditeľ baletu Los Angeles Ballet.

Práve v jeho naštudovaní uviedol Balet SND Serenádu, ktorej choreografia pochádza z autorskej dielne Georga Balanchina. So súhlasom The George Balanchine Trust bolo predstavenie produkované v súlade s Balanchinovým štýlom a Balanchinovou technikou.

Balanchine vyrástol na tanečných tradíciách klasickej ruskej baletnej školy a zásadným spôsobom zmenil podobu klasického baletu. Serenáda bol prvý balet, ktorý Balanchine urobil po svojom príchode do Spojených štátov amerických. Bolo to v roku 1934 a odvtedy je tento kus akýmsi meradlom kvality umenia jeho interpretov.

Ako povedal sám autor: „Serenáda je tanec na prekrásnu hudbu (P. I. Čajkovskij). Jediným príbehom, serenádou, tancom, ako chcete, je mesačný svit.“ John Clifford hovorí, že Balanchine „choreografoval“ pre Boha. Ak si k tomu pridáte slová sólistky Baletu SND Nikoletty Stehlíkovej: „Raymonda je pre mňa krása a noblesa“, už nič vás nemôže odradiť od uchvacujúceho zážitku spojenia krásnej hudby, noblesného tanca, očarujúcich kostýmov a vláčnej scény (Ľudmila Várossová).

Raymonda - balet Máriusa Petipu bol po prvý raz uvedený v Rusku roku 1898 a odvtedy ho naštudovalo mnoho známych choreografov na celom svete. Je známy najmä svojím Grand Pas Classique či Pas de Dix. V naštudovaní Johnnyho Changa, baletného majstra pôsobiaceho v Royal Winnipeg Ballet, uviedol Balet SND výber najzaujímavejších a najveľkolepejších klasických čísel z tohto baletu.

Balet SND ponúka teda dve choreografie klasického baletného repertoáru, ktoré prinášajú divákom nezabudnuteľný zážitok.

Dáša Šebanová

Cosmina Maria Sobota Zaharia a Andrej Szabo v balete Serenáda.
FOTO - Ctibor Bachratý

Páčil sa vám článok?