Vianočný stromček už stojí na Hlavnom námestí

7.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tradičný vianočný stromček, ktorý každoročne dotvára atmosféru Hlavného námestia, má byť v centre mesta od štvrtka 8. novembra. V tento deň sa začínajú aj prípravy na Vianočné trhy.

Mestský stromček bude tento rok smrek pichľavý, ktorý Mestské lesy Bratislava získali bezplatne zo záhrady rodinného domu na Matúšovej ulici. Smrek má 30 rokov a je vysoký 16 metrov. Magistrát zaplatil za jeho prevoz a umiestnenie približne 30-tisíc korún.

V piatok 9. novembra sa na Hlavnom a Františkánskom námestí začnú stavať aj trhové stánky, ktoré sa začínajú 23. novembra. Počas 31 dní bude v 106 stánkoch predávať 118  predajcov. Gastronomických bude 41 a 65 stánkov bude určených na predaj vianočných darčekov. Príjmy magistrátu z prenájmu stánkov majú dosiahnuť asi 9,3 milióna korún.

Hlavné mesto prísne ohraničuje sortiment tak, aby zodpovedal typickým vianočným produktom - cigánska pečienka, pečené klobásy, mastný chlieb s cibuľou, pagáče, husacie a kapustné lokše, kapustnica, varený punč, víno, grog. Ďalej je to drobné pečivo, oplátky, medovníky, med alebo vianočná medovina, úžitkové a dekoračné umelecké predmety z dreva, skla, kože, prútia, šúpolia, včelieho vosku a iných.

(brn)
Páčil sa vám článok?