My World - nová subjektivita v dizajne

7.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jedinečnú výstavu súčasného britského dizajnu otvorili v Design Factory na Bottovej ulici 2. Výstava s názvom My World - Môj svet skúma vzťah a postavenie dizajnu a remesla na začiatku 21. storočia.

Projekt prezentuje tvorbu siedmich mladých britských dizajnérov, ktorí svojím individuálnym prístupom k dizajnérskej tvorbe reagujú na uniformitu a stereotypnosť globalizovanej produkcie.

Zúčastnení autori pôsobia v rôznych oblastiach dizajnérskej tvorby - od nábytku, cez módu až po multimédiá. Každý z nich sa vyjadruje vlastnou vizuálnou rečou, volí osobitý intelektuálny prístup a uplatňuje odlišné technológie, pre všetkých je však spoločné prekračovanie hraníc dizajnérskej tvorby.

Projekt My World pripravilo oddelenie architektúry a dizajnu British Council v roku 2005 a po prvý raz bol prezentovaný na lisabonskom bienále dizajnu Experimenta v septembri 2005. Úspešná výstava putovala aj do ďalších európskych krajín - do Nórska, Estónska, Poľska a Dánska. Každá krajina, ktorá Projekt My World prezentuje, doplní siedmich britských autorov o jedného vlastného dizajnéra.

Na Slovensku sa k výstave pripojila dizajnérka Sylvia Jokelová. Pre výstavu My World vytvorila špecifickú inštaláciu intímneho pracovného kútika pre ženu 21. storočia. Výstava v Design Factory potrvá do 17. novembra.

(dš)
Páčil sa vám článok?