Moje teta, tvoje teta a Divadlo West

3.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vynikajúci text hry Morrisa Panycha Moje teta, tvoje teta slúžil ako predloha k takisto vydarenej inscenácii Divadla West. Na scéne sa počas dvojhodinového hereckého koncertu predstavia Václav Postránecký a Viera Topinková.

Václav Postránecký je okrem výborného zhostenia sa svojej roly aj režisérom predstavenia. Za úlohu bankového úradníka Kempa bol už v Českej republike ocenený cenou Thálie za najlepší mužský herecký výkon. Teraz prichádza tento skvelý herec predviesť svoje majstrovstvo aj do Divadla West. A doma, v Česku nenechal zabalené v servítke ani zrniečko svojho talentu, všetko priniesol na zlatom podnose aj pred tvár slovenského diváka.

Viera Topinková v úlohe tetušky je len zdanlivo nemým pozorovateľom deja, aj keď počas predstavenia vysloví možno štyri vety. Tie však určujú vývoj hry, jej gradáciu i spomalenie. Dvaja herci na scéne sú dôkazom toho, že výborné divadlo sa dá robiť aj s jednou posteľou, teplou prikrývkou, vankúšom pod hlavou a nočnou lampou.

Za asistencie týchto rekvizít sa pred pobaveným divákom odohráva smutno-smiešna čierna komédia o trpkom živote bankového úradníka. Jeho kroky viedli k zdanlivo umierajúcej tetuške. Práve ona sa stáva poslucháčom trúchlivých príhod z detstva úradníka Kempa. Nezakrýva si uši ani pred intímnymi vyjadreniami muža, ktorý pred ňou odhaľuje svoje najtajnejšie miesta. Skvelý text však aj tie najbolestivejšie rany prikryje bielou, voňavou, mäkkou gázou humoru, ktorá zastaví páchnuci mok vytekajúci z nášho vnútra. A von prepustí už len ľahký opar vonnej látky smiechu, uvoľnenia a radosti.

Ak je pre ľudí, ktorí mali okolnosťami rozdrásané vnútro, terapiou maľovanie, je pre nich úľavou aj smiech, ktorý sa v predstavení ozýva. Nielen úradník Kemp sa totiž snaží získať nadhľad nad svojím neľahkým osudom. Na krídla zbavené ťažoby olova vezme so sebou aj diváka, ktorého po zhliadnutí predstavenia možno prestane desiť fakt, že aj jeho otec si v mladosti zvykol v depresiách na záhrade kopať vlastný hrob.

Hra Moje teta, tvoje teta určite nie je len pre terapeutov. Nezaškodí, ak sa na ňu počas večernej vychádzky vyberie aj celé osadenstvo psychiatrického oddelenia, pacienti so svojimi lekármi. Nikto neobíde nakrátko.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?