Herecká elita vystupuje na sídlisku v Dúbravke

3.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prah Kultúrneho domu v Dúbravke okrem každodenných návštevníkov pravidelne prekračujú také herecké stálice, ako je Květa Fialová či Naďa Konvalinková. Opona sa dvíha aj pred ďalšími kultúrnymi osobnosťami, vítaným hosťom je Miroslav Donutil, Lukáš Vaculík či Lubomír Lipský.

Predstavenia sú vždy plné a kroky, ktoré smerujú k úspešnosti obyčajného kultúrneho domu vedú k jeho riaditeľke Henriete Dóšovej.

Do funkcie riaditeľky nastúpila pred deviatimi rokmi. Absolventka Divadelnej a filmovej vedy na VŠMU mala vtedy pocit, že v kultúrnom dome sa nič nedeje. A tak zorganizovala koncert Karla Plíhala, ktorý bol plný. Po tomto úspechu jej začalo okolie viac dôverovať.

„Neskôr som rozvinula spoluprácu s českými a slovenskými umeleckými agentúrami a začala k nám chodiť herecká elita. Divadlo je svojbytné umenie, herec je na javisku sám za seba, nemá oporu v technických medzičlánkoch. Divadlo je základ - ak herec zvládne tento fenomén, zvládne všetko.“ Toho sa drží Henrieta Dóšová a úspešne pozýva na predstavenia či koncerty elitných umelcov. Tí sú ťahákom pre divákov, kultúrny dom však umelecky žije najmä z podujatí, ktoré sa opakujú pravidelne.

„Domovskú scénu tu má folklórny súbor Klnka, známy po celom svete. Spolupracujeme so súborom mexických tancov Magisteriál, organizujeme s nimi Dni mexickej kultúry v Bratislave. Ďalej tu pôsobí súbor latinskoamerických a moderných tancov. Pre deti robíme nedeľné divadelné predstavenia, od 1. januára pod našu kompetenciu pribudla knižnica a krsty kníh. Každý mesiac otvárame v galérii výstavy, ich obsahom sa snažíme odstraňovať rozdiely medzi amatérmi a profesionálmi. V spolupráci so školami organizujeme výchovné koncerty. Na Mikuláša pripravujeme súťaž v speve pre mentálne a telesne postihnuté deti Dúbravský zlatý dukát,“ hovorí H. Dóšová.

Vianoce sú ešte ďaleko, blízko je však uvedenie hudobnej komédie Čachtická pani aneb co všechno se vejde do vany, ktorá bude v DK Dúbravka 17. októbra o 19.00 h. Účinkujú Kateřina Kornová, Michal Gulyáš, Pavel Trávniček, Uršula Kluková a Jaroslav Sypal. Komédiu Když kočky nejsou doma uvedú 30. októbra o 19.00 v podaní Lukáša Vaculíka, Romana Štolpu, Jany Galinovej a ďalších. Na 21. november pripravili divadelné predstavenie Milion liber, hrajú Dana Morávková a Jan Révai.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?