Poslaním školy je žiť pre ducha, nielen pre brucho

29.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pri dverách v riaditeľni Základnej umeleckej školy na Vrbenského ulici 1 v Krasňanoch je pripevnený obrázok svätej Cecílie, patrónky hudobníkov. Poslaním pedagogického zboru školy na čele s Ulrichom Ulmannom je žiť aj pre ducha, nielen pre brucho. Rozdávať krásu, radosť a čistotu umením, motivovať k dobru.

„V lokalite Rača a Krasňany sme zakladali ZUŠ v roku 1990. Sídlila v Rači na Alstrovej ulici. Budovu sme v rámci reštitúcií museli vrátiť evanjelickej cirkvi. Podarilo sa nám získať priestory bývalej Materskej školy na Vrbenského ulici a hneď sme sa pustili do práce,“ hovorí riaditeľ školy.

„Všetci pracovníci školy vyhrnuli rukávy a vnútro budovy sa začalo meniť. Prestavba stála viac ako 4 milióny Sk. Rekonštrukciu financoval magistrát hlavného mesta, ktorý je zriaďovateľom školy. Bolo potrebné upraviť aj okolie a všetko sme stihli do otvorenia školského roku 2004/05. Vďaka patrí magistrátu hlavného mesta, primátorovi Andrejovi Ďurkovskému, tiež Ing. Raymanovej, Ing. Bárošovi.“

 Pozvánku na otvárací koncert školy prijali umelci: dirigentka SFZ Blanka Juhaňáková i priateľ školy, spevák Oto Klein. O výučbu žiakov sa dnes starajú profesionálni umelci, ktorí účinkujú na koncertných pódiách, napríklad Nao Higano, Marek Vrábel - organista, Branko Ladič, korepetítor Národného divadla, dirigent rozhlasového zboru Adrian Kokoš, akordeonistka Eva Páleníková, členka dámskeho komorného orchestra Marta Žáková a ďalší. Tanec učí vnučka bývalého sólistu SND Dr. Janka Blahu. Výtvarníci tiež zaznamenávajú úspechy, spomeňme akademického maliara M. Šimkovica či M. Kučerákovú...

„Základná umelecká škola je naším dieťaťom, pestujeme si ju s láskou, pomáhajú nám rodičia našich žiakov. Nepoznáme napäté vzťahy. Vážime si, že sme v peknej budove, obklopení zeleňou a kvetmi. Vnútro budovy je naplnené hudbou, poéziou, farbou a tvarom.,“ hovorí riaditeľ.

V umeleckej škole na Vrbenského ulici otvorili pre deti tento rok tri odbory: hudobný, tanečný a výtvarný. Riaditeľ Mgr. Ulrich Ulamnn, ktorý pochádza z Dolného Kubína, je nadšencom umenia: hudby a poézie. S týmito danosťami, za výdatnej pomoci obetavých kolegov, sa podarilo v priestoroch bývalej materskej školy vyčariť umeleckú školu, ktorá má ešte mnoho plánov do budúcnosti. Jednoducho škola - jedna báseň.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?