V Dome umenia otvorili Bienále ilustrácií

12.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Medzinárodná prehliadka ilustrácií detskej knihy, ktorá sa každé dva roky koná v Bratislave pod názvom Bienále ilustrácií Bratislava, má svojich víťazov. Pod vedením predsedníčky poroty pani Rosmarie Tschirky zo Švajčiarska udelili jej členovia tieto ocenenia.

Najvyššie ocenenie Grand Prix dostal Einar Turkowski (Nemecko) za ilustráciu ku knihe Es war finster und merkwürdig still (na fotografii). Na slávnostnom otvorení Bienále ilustrácií v historickej budove SND v piatok 7. septembra si cenu autor prišiel prevziať osobne.

Zlaté jablko BIB získali Kamila Christiansen (Dánsko): Tarvelige Tom; En sandwich med 10 lag, Iwona Chmielewska (Poľsko): Thinking ABC, Ivan Alexandrov (Rusko): Mi tak pohoji, Alenka Sottler (Slovinsko): Pepelka, Farshid Shafiee (Irán): Peyvand Zarbal.

Plaketa BIB bola udelená ilustrátorom:Bente Olesen Nystrőm (Dánsko): Hr. Alting, Maria Ekier (Poľsko): Basnie i legendy polskie, Mikhail Fedorov (Rusko): Malenkaja princesa, Angela Lago (Brazilia): Joao Felizardo o rei dos negocios, Hoda Hadadi (Irán): Agar man Khalaban boodam; Baz baran.

Čestné uznanie udelila medzinárodná porota vydavateľstvu Editura Universul Chisinau / Moldavsko za publikáciu De la facerea lumii citire, autor Claudia Partole, ilustrácie Violeta Diordiev.

Podľa slov predsedníčky poroty Rosmarie Tschirky porota posudzovala jednotlivé ilustrácie podľa ich schopností rozpovedať detskému čitateľovi príbeh, na dôležitom mieste bola aj výtvarná kvalita a originalita diela a jeho odborná úroveň. Na víťaznom diele, cene Grand Prix, ocenili najmä humor, cit i rozum, s ktorým ústretovo prichádza k deťom. Aj keď je ilustrácia čierno - biela, oplýva farebnosťou, myšlienkovej bohatosti a vychádza v ústrety detskej fantázii.

V bratislavských výstavných sieňach otvoria počas BIB sedem sprievodných výstav, na ktorých sa predstavia autori z Talianska, Nemecka, Fínska, Maďarska, Bulharska. Výstavu držiteľa Zlatého jablka z minulého ročníka BIB Ľuboslava Paľa otvorili v Bibiane na Panskej 41. Výstava detskej ilustrácie BIB 2007 potrvá v Dome umenia na Námestí SNP 12 do 31. októbra.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?