Mamut sa vrátil do Národného múzea

7.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Slovenské národné múzeum – Prírodovedné múzeum pozýva návštevníkov do svojich expozícii, ktoré v týchto dňoch obohatila inštalácia trojrozmernej rekonštrukcie mamuta srstnatého v životnej veľkosti.

Rekonštrukcia mamuta srstnatého v skutočnej veľkosti (dĺžka 4 m a výška 3,5 m) bola vyhotovená za účelom prezentácie vo výstave „Stratený svet mamutov – Mamuty na Slovensku”, ktorú realizovalo Slovenské národné múzeum–Prírodovedné múzeum od mája do novembra 2006.

Od januára do júna 2007 bola výstava spolu s modelom reprízovaná v Martine, kde vzbudila tiež veľký záujem verejnosti a model veľkú pozornosť najmä detských návštevníkov. Po ukončení výstavy v Martine sa model vrátil späť do SNM v Bratislave. V posledných augustových týždňoch bol inštalovaný v paleontologickej expozícii Pravek života, kde bude jeho stálou súčasťou.

Predstavený model je prvá rekonštrukcia mamuta v životnej veľkosti na Slovensku. Hoci realizačný tím nemal skúsenosti s týmto typom diela, zhostil sa rekonštrukcie profesionálne a výsledkom je vydarený model, ktorý je dobrou konkurenciou podobným rekonštrukciám nachádzajúcim sa vo významných európskych múzeách, napr. v Budapešti, Brne, Prahe či Paríži.

Podľa technických požiadaviek, odborných podkladov a konzultácii odborníkov - paleontológov vytvorili model mladí výtvarníci Peter Klaudíny ml., Marta Miara a Martin Muranica za výdatnej technickej pomoci skúseného reštaurátora Petra Klaudínyho st. v dielňach Slovenského komorného divadla v Martine.

(banoviny)
FOTO - SNM

Páčil sa vám článok?