O desať dní sa račianska Frankovka vráti na trón

5.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Trojdňový račiansky víkend v piatok až v nedeľu 15. - 17. septembra bude mať vážny zmysel nielen pre vinohradnícke mestečko Raču, ale aj pre samotnú Bratislavu.

Hmatateľne, chuťovo, čuchom i pohľadom sa budú môcť návštevníci i domáci presvedčiť o kvalite poslednej Račianskej frankovky a budú môcť vidieť aj repliku donačnej listiny, ktorou pred 240 rokmi Mária Terézia udelila Rači právo týmto vínom zásobovať viedenský cisársky stôl. Pre producenta akéhokoľvek tovaru bola výsada dodávať korune viac než len istota, že získal poriadne platiaceho zákazníka. Dvorný dodávateľ bolo viac ako značka kvality, preto o produkciu pre korunu mal záujem každý.

Bratislava má cez Raču práve dnes deklarovať svetu, že jej víno bolo značkou kvality. O kvalite vlaňajšej úrody sa budú môcť hostia Rače presvedčiť na verejnej degustácii Frankovky modrej v piatok, sobotu aj v nedeľu na Detvianskej ulici. Súčasťou

je aj lisovanie hrozna a koštovka muštu.

Na miestnom úrade otvoria výstavu obrazov Oľgy Plačkovej a Anny Hölblingovej, Hlavná scéna v Amfiteátri v Knižkovej doline a pódium Račan na Detvianskej budú patriť všetkým žánrom hudby a tanca, amatérom i profesionálom ako Bukasový masív a Mrenica, až do druhej po polnoci. Po všetky tri dni budú otvorené všetky kultúrne zariadenia v Rači. Premávať bude historická električka až do mesta, na športoviskách budú tradičné súťaže, okrem stálych výstav budú vystavovať vinohradnícke ženy čipky a výšivky.

Slávnostné otvorenie vinobrania je plánované na sobotňajšiu druhú hodinu popoludní v amfiteátri, donačnú listinu odovzdajú vinohradníkom slávnostne o dve hodiny neskôr, o šestnástej, na pódiu Račan na Detvianskej.

(gub)
Páčil sa vám článok?