Začína sa Bienále ilustrácií Bratislava

31.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dvadsiaty prvý ročník medzinárodnej prehliadky originálov ilustrácií detských kníh Bienále ilustrácií Bratislava má ambíciu naďalej zvyšovať medzinárodnú prestíž podujatia.

Za štyridsať rokov existencie sa BIB stalo kultúrnym veľvyslancom Slovenska v zahraničí, ale aj spoločenským fenoménom krajiny. Tohtoročná prehliadka sa začne slávnostným otvorením 7. septembra o 17.00 h. v historickej budove Slovenského národného divadla a potrvá do 26. októbra. V súťažnej časti BIB sa predstaví 388 ilustrátorov z 38 krajín s 2740 originálmi ilustrácií v 477 tituloch kníh. Súťažná časť BIB, ako aj ďalšie reprezentatívne výstavy, budú v Dome kultúry na Námestí SNP 12.

Na bienále okrem súťažnej časti prehliadky už tradične organizátori predstavia výstavu držiteľa ceny Grand Prix z predchádzajúceho ročníka. Diváci tak budú mať možnosť vidieť rozsiahlu kolekciu ilustrácií iránskeho ilustrátora Ali Reza Goldouziana. Rovnako tu budú prezentované diela Wolfa Eribrucha z Nemecka, ktorý získal Cenu H. Ch. Andersena 2006 za ilustrácie. Spolu s originálmi a reprodukciami ocenených autorov v tejto kolekcii predstavia aj knihy Margareth Mahy z Nového Zélandu, ktorá získala Cenu H. Ch. Andersena 2006 za literatúru.

Tohtoročným motívom BIB je symbol lietania, skracovania vzdialeností, zbližovania krajín a kontinentov. BIB okrem výstav v Dome kultúry usporadúva aj sprievodné výstavy v zahraničných kultúrnych inštitútoch zastúpených v Bratislave a aj v sídle hlavného organizátora podujatia v Bibiane. Bibiana ponúkne výber z tvorby slovenského ilustrátora Ľuboslava Paľa, nositeľa ocenenia Zlaté jablko BIB 2005, v priestoroch galérie BIB.

Neodmysliteľnou súčasťou BIB je aj Medzinárodný pracovný seminár BIB - UNESCO Workshop Albína Brunovského. Bude v Umeleckej besede Slovenska a povedie ho akademický maliar Ľuboslav Paľo. Témou je Obrázková kniha. Slovensko v porote zastupuje akademický maliar Miroslav Cipár, ďalší členovia sú z Ruska, Dánska, Brazílie, Bulharska, Iránu, Rwandy, Belgicka, Kanady a zo Švajčiarska.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?