Konvergencie vyvrcholia v Bratislave

31.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

V septembri vyvrcholí v Bratislave ôsmy ročník úspešného medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie 2007. Dejiskom koncertov bude Kostol klarisiek a galéria Design Factory. Počas štyroch festivalových dní od 13. do 16. septembra ponúka aktuálny ročník až desať koncertov.

Úvodný koncert Konvergencií bude patriť zoskupeniu Visegrad Cello Quartett. Štvorica popredných violončelistov z Česka, Poľska, Maďarska a zo Slovenska (Jiří Bárta, Alexandra Ohar, Tamás Varga, Jozef Lupták) predstaví v Klariskách diela autorov zo svojich krajín.

Temperamentný mix džezu a world music prinesie nočný koncert Tria Pacora a sláčikového orchestra Bratislavskí komorní sólisti. Exkluzívna Francúzska noc komornej hudby prinesie kompletnú komornú tvorbu Mauricea Ravela, skladby Erika Satieho a Gabriela Faurého v podaní francúzskeho Tria Dumky a slovenských interpretov.

Na festivale tradične nebude chýbať večer s džezom a improvizáciami, tentoraz v podaní vynikajúcich Acoustic Colours so Stanom Palúchom a Gabo Jonáš tria. Posledný deň festivalu sa začne koncertom pre deti, na ktorom sa malí návštevníci festivalu stretnú s vojakom zo Stravinského Príbehu o vojakovi.

Pokračovať bude Bratislavskou nocou komornej hudby s dielami Johannesa Brahmsa, Anotnína Dvořáka a ich súčasníka Jána Levoslava Bellu. Festival uzavrie koncert ruských uspávaniek. Projekt pripravil skladateľ Vladimír Godár, ktorý bude na klavíri sprevádzať speváčku Petru Noskaiovú.

(dš)

Páčil sa vám článok?