Antický tábor Gerulata v Rusovciach je už vynovený

22.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Komplexná obnova národnej kultúrnej pamiatky antického tábora Gerulata v bratislavskej mestskej časti Rusovce je ukončená. Múzeum mesta Bratislavy chystá v septembri prezentáciu pamiatky verejnosti Rímskymi hrami.

Projekt bol financovaný zo zdrojov Európskej únie v rámci JPD NUTS II Bratislava cieľ 2 a štátneho rozpočtu SR. Nenávratný finančný príspevok dosiahol takmer 4,3 milióna Sk, z nich vyše 2,2 milióna Sk išlo z európskeho fondu ERDF, dva milióny zo štátneho rozpočtu a mesto Bratislava sa na projekte podieľalo sumou takmer 487-tisíc Sk.

Rekonštrukcia Gerulaty od 1. februára 2006 zatraktívnila exteriér uzavretého objektu. Popri revitalizácii trávnatej plochy tu novou drťou upravili a spevnili chodníky, vymenili tu dlažbu, vysadili novú zeleň, upravili vyhliadkovú plošinu. "Pod plexisklom je odhalená časť vzácnej pôvodnej rímskej dlažby," uviedla Beáta Husová z Mestského múzea Bratislava.

Projekt skvalitnil zabezpečenie rozsiahleho fondu historických predmetov získaných archeologickými výskumami. Predmety sú uložené v budove lapidária, kde je už inštalovaná klimatizácia. Kamenné nálezy sú stabilne umiestnené na vyvýšených podstavcoch. Unikátny farebný reliéf Daidala a Ikara je chránený sklom s filtrom, aby sa zachovali  pôvodné farby.

Aj keď niektoré objekty boli zakonzervované pred 20 rokmi, vyžadovali si opätovnú konzerváciu. "Vôbec prvýkrát bolo zakonzervované murivo na ploche 185 štvorcových metrov," dodala Husová. Súčasťou projektu bolo aj vydanie nových propagačných materiálov Rímskeho vojenského tábora Gerulata s Archeologickým parkom Carnuntum v neďalekej rakúskej lokalite.

(tasr)
Páčil sa vám článok?