Bažant kinematografu bude od nedele v Bratislave

21.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Letný autobus Bažant kinematograf sa na trase 1 naposledy zastaví v Bratislave. Do hlavného mesta príde v nedeľu 26. augusta. Premietať sa bude až do štvrtku 30. augusta, kedy sa táto časť programu skončí.

Všetky filmy sa začínajú premietať na bratislavskom Hlavnom námestí približne o 20:00. Časy začiatkov predstavení sú však len orientačné, premietať sa začína krátko po zotmení. Predstavenie sa nekoná v prípade nepriaznivého počasia, predovšetkým za silného vetra.

V Bratislave zaradili organizátori ako prvý film Štěstí, ktorý režíroval Bohdan Sláma. Film zobrazuje obyvateľov periférie zdevastovaného priemyselného mesta, ktorí bývajú v nepekných panelákoch a na živobytie si zarábajú v miestnej fabrike alebo v hypermarkete. Diváci uvidia outsidera Toníka, anjelskú Moniku aj duševne labilnú matku dvoch detí Dášu. S filmom sa premieta animovaná snímka Pik a Nik v réžií Martina Snopka.

Ďalšia je v programe snímka Účastníci zájezdu podľa románu a scenára najpopulárnejšieho súčasného českého spisovateľa Michala Viewegha a v réžií Jiřího Vejdělka. Vo filme vyráža náhodná skupinka cestujúcich autobusom na dovolenku k Jadranu. Sú medzi nimi aj sympatická Jolana, jej rodičia, ktorých partnerstvo sa rokmi stalo stereotypné, ale aj šarmantné starnúce dámy Helga a Šarlota. Hviezdou zájazdu je Max, spevák a sexidol, ktorý si chce oddýchnuť od erotických dobrodružstiev v spoločnosti svojich kamarátov. Počas cesty i pobytu čaká pri mori na všetkých veľa komických a absurdných situácií, v ktorých sa ľudia ukazujú odhalení, a to nielen bez plaviek. S filmom sa premieta animovaná snímka Fat Fatal, ktorú režírovala Michaela Čopíková.

Na tretí deň organizátori pripravili film Fimfárum 2 podľa námetu Jana Wericha. Pokračovanie úspešného projektu Fimfárum štyri úplne nové rozprávky pre múdre deti a múdrych dospelých z obľúbenej knihy Jana Wericha. Břetislav Pojar predostiera pitoreskný príbeh maličkého Palečka plný zvratov a dobrodružstva. Pod vedením Aurela Klimta ožijú zasa traja navzájom podobní bratia prinášajúci atmosféru Blízkeho východu a pestrosť orientálneho rozprávačstva (Hrbáči z Damašku). Vlasta Pospíšilová rozvíja dedinský dekameronský návod ako pre prstienok "zblbnúť" svoje manželky (Tři sestry a jeden prsten) a Jan Balej dovolí bratom Markovi a Kubovi na plátne prežiť prastarý rozprávkový príbeh o závisti, čertoch a vysvetlení jedného prírodného úkazu (Moře, strýčku, proč je slané?). S filmom sa premieta animovaná snímka Nazdravíčko! Ivany Zajacovej a Jozefa Mitaľa.

Film režiséra Davida Ondříčka Grandhotel, ktorý je na programe v stredu, zavedie divákov do hotela Ještěd nad mestom Liberec. V ňom pracuje údržbár Fleischman, amatérsky meteorológ, ktorý nie je schopný opustiť svoje rodné mesto. Každý deň myslí iba na jediné - vzniesť sa k nebu a uletieť z hotela, z Liberca, zo života, ktorý sa mu vôbec nedarí. Do života mu vstúpi Ilja, ktorá sa trápi vo vzťahu s arogantným čašníkom Patkom. K nakrúteniu filmu inšpirovala Ondříčka próza Jaroslava Rudiša, autora bestselleru Nebo pod Berlínom. Film získal Českého leva za hudbu a zvuk. S filmom sa premieta animovaná snímka Lionardo Mio, ktorý režírovala Ivana Šebestová.

Poslednou odohranou snímkou bude Kráska v nesnázích v réžií Jana Hřebejka. Tvorcovia sa vo filme dotýkajú komplikovaných medziľudských vzťahov súčasnosti. Hrdinkou ľúbostného príbehu, inšpirovaného básňou Roberta Gravesa, je atraktívna mladá žena, ktorá rieši dilemu lásky k dvom mužom, dilemu medzi sexuálnou závislosťou a zaistenou budúcnosťou pre seba a svoje deti, ale aj dilemu vzťahu k svojej matke, otčimovi a svokre. Film plný napínavých zvratov i komických a paradoxných rozuzlení získal Zvláštnu cenu poroty ex aequo na 41. MFF Karlovy Vary 2006. S filmom sa premieta animovaná snímka Príšera Michaely Oštádalovej.

Bažant kinematograf putuje po mestách od 22. júna do 31. augusta, má 27 zastávok. Viac na www.kinematograf.sk

(sita)

Páčil sa vám článok?