Už sa pripravuje Schöner Náciho návrat

10.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prvá septembrová nedeľa v Bratislave bude výrazne poznamenaná spomienkou na pokojné a krásne staré časy, ktoré v druhej polovici minulého storočia stelesňoval Schöner Náci.

Na nedeľu 2. septembra je plánovaný návrat Schöner Náciho do Bratislavy, v ten deň prenesú jeho pozostatky z cintorína v Lehniciach. Splní sa tak posledné želanie tejto smutno-komickej symbolickej postavičky Bratislavy byť pochovaný v tomto meste. Ignác Lamar, tak sa volal v skutočnosti, zomrel opustený a zabudnutý v domove dôchodcov v Lehniciach, kde ho pochovali v hrobe bez tabuľky. Len starostlivosť miestnych žien sa pričinila a to, aby bol udržiavaný aj hrob, aj informácia o tom, že v ňom spočíva Schöner Náci.

Vďaka ochote samosprávy Lehníc a spolupráci viacerých inštitúcií v nedeľu 2. septembra prevezú pozostatky Schöner Náciho na Ondrejský cintorín, kde ich o 11. hodine pochovajú. Pomoc pri tom poskytla aj blumentálska farnosť, bratislavské pohrebníctvo a ďalší.

Popoludní bude Schöner Nácimu patriť letná čitáreň Červený rak, kde za podpory Bratislavského kultúrneho a informačného strediska a Mestskej knižnice bude spomienkový kultúrno-spoločenský program. Vystúpi tu skupina Lojzo, súrodenci Jendruchovci, Katka Feldeková a súčasťou programu bude odhalenie sochy Schöner Náciho od sochárov Ľudmily Cvengrošovej a Ladislava Saba. Sadrovú kópiu plastiky dostane na znak vďaky obec Lehnice.

Na podujatí otvoria aj výstavu fotografií zo súkromných archívov, ktorá vznikla v spolupráci redakcie Bratislavských novín, fotografa Bohumila Puskailera a Spoločnosti Ferdinanda Martinenga, ktorá organizuje aj celé podujatie. Jeho významným hosťom bude popredný slovenský dietológ a osobný lekár Schöner Náciho Imrich Sečanský.

Schöner Náciho lásku k životu pripomenie aj ponuka jeho obľúbeného občerstvenia, návštevníci budú môcť ochutnať bratislavské krémeše a pre mesto a Schöner Náciho typickú kávu Július Meinl. Mimochodom, v sobotu 11. augusta uplynie 110 rokov od narodenia Ignáca Lamara.

(gub)
Páčil sa vám článok?