V sobotu budú oslavy patróna kuchárov a cukrárov

10.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dosiaľ nevídanú šou sľubujú bratislavskí kuchári a cukrári, ktorí v sobotu pred očami verejnosti predvedú svoje umenie lákajúce všetky zmysly.

"Od pravého poludnia budú na Hlavnom námestí prvýkrát pripravovať grilované pochutiny, živánsku, kotlíkový guláš, palacinky a iné bezmäsité jedlá," potvrdila Zuzana Dúžeková zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Kvalitu jedál zaručujú špičkoví profesionáli z rôznych reštaurácií a firiem. V 20 stánkoch bude čo ochutnávať i obdivovať. Aj šikovnosť a fantáziu súťažiacich vo vyrezávaní melónov, medzi ktorými nebudú chýbať slovenskí medailisti zo svetových súťaží carvingistov - vyrezávačov do ovocia a zeleniny.

Kuchári a cukrári chcú voňavým a vizuálne pôsobivým umením verejne osláviť svojho patróna - svätého Vavrinca. Podujatím zároveň obohacujú Kultúrne leto a hradné slávnosti v Bratislave, čo iste bude atraktívnym zážitkom aj pre zahraničných turistov.

Akcia sa začne už o 11. hodine slávnostným sprievodom centrom mesta takmer sto patrične vystrojených kuchárov a cukrárov.

Prípravu jedál bude prezentovať 15 renomovaných kuchárov – účastníkov špičkových zahraničných i domácich gastronomických súťaží. Medovnikársku tvorbu bude prezentovať strieborná medailistka z EXPOGAST Luxemburg 2006 Mária Muráriková.

Vyrezávanie do ovocia a zeleniny budú garantovať niekoľkonásobný víťaz domácich a zahraničných súťaží a strieborný medailista svetovej gastronomickej súťaže EXPOGAST Luxemburg 2006 Tomáš Vida a Oľga Barcíková, zlatá medailistka z EXPOGAST Luxemburgu.

Jedným z hlavných cieľov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov je podporovať svojich členov v ich odbornej činnosti, podporovať dobré meno slovenskej gastronómie, zvyšovať autoritu a prestíž profesie kuchár a cukrár; tak ako aj vychádzať z osvedčených tradícií našej kuchyne a tieto obohacovať o nové, zdravé prvky svetovej gastronómie.

Práve z tohto cieľa vychádza nová aktivita Bratislavského klubu SZKC – zavedenie tradície Osláv patróna kuchárov a cukrárov Sv. Vavrinca v Bratislave.

(tasr, banoviny)
Páčil sa vám článok?