Čitáreň v Medickej záhrade využívajú aj turisti

10.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Letná čitáreň v bratislavskej Medickej záhrade láka aj zahraničných turistov, najmä Angličanov. Druhý rok ju prevádzkuje Staromestská knižnica a od 11. júna, keď ju sprístupnili, jej služby zatiaľ využilo vyše dvetisíc návštevníkov.

"Denne tam zájde okolo 60 ľudí, kým vlani ich bolo 40 až 50," uviedla hovorkyňa Starého Mesta Alena Kopřivová. O sezónnu čitáreň majú záujem najmä Bratislavčania. V priemere každý z návštevníkov siahol po dvoch až troch tituloch, najčastejšie čítajú denníky. Na nové týždenníky sa tešia najviac ženy, preto do záhrady prichádzajú vo štvrtok.

V čitárni majú k dispozícii 80 denníkov a časopisov, okrem slovenských aj české, anglické, nemecké a maďarské. Ako prví tam zavítajú medzi 10. až 11.30 h najmä starší Bratislavčania. Cez poludnie sa v nej zastavia pracujúci z okolitých firiem a organizácií, ktorí využívajú obedňajšiu prestávku. Okolo 14. hodiny chodievajú mamičky s deťmi a spoja príjemné s užitočným, pretože vedľa čitárne je detské ihrisko. "Posledná vlna návštevníkov sa koncentruje do dvoch záverečných hodín dennej prevádzky medzi 16. a 18., ktorá sa vlastne prekrýva s koncom pracovnej doby zamestnaných občanov," dodáva Kopřivová.

V rokoch 2002 až 2005 Staromestská knižnica zriadila letnú čitáreň na nádvorí Zičiho paláca. Tohto roku služby v lokalite Starého Mesta nahradila letná čitáreň u Červeného raka na Michalskej ulici, ktorá patrí Mestskej knižnici.

(tasr)
Páčil sa vám článok?