Puskailerova Fotografia šesťdesiatych rokov

8.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

V Stredoeurópskom dome fotografie na Prepoštskej 4 je do 28. augusta sprístupnená výstava fotografa Bohumila Puskailera pod názvom Fotografia šesťdesiatych rokov.

Známe snímky Bohumila Puskailera, ktoré zachytávajú dávno zaniknuté scenérie starej Bratislavy, v tem čase ešte dýchajúce poslednými záchvevmi života odsúdeného na zánik, netreba zvlášť predstavovať.

Pre autora sú aj charakteristické fotografie slovenských hippies a ich bizarné stretnutia s krojovanými účastníkmi tradičnej púte, no najmä dynamické portréty osobností domáceho kultúrneho života.

Mnohí z portrétovaných umelcov stáli v tom čase ešte len na začiatku umeleckej kariéry, dodnes na nás dýchajú atmosférou krátkeho záblesku slobody zlatých šesťdesiatych rokov. Kto by nepoznal portréty Lasicu a Satinského, Golonku v póze bojovníka, Mariána Vaneka vo veselej grimase či mladého Deža Ursínyho vtedy ešte frontmana skupiny Beatmen? Puskailer začínal ako tvorca fotografickej reportáže, pričom svoj prirodzený talent pre tento žáner rozvíjal ako člen redakcie časopisu Život.

Bohumil Puskailer sa narodil 2. 9. 1939 v Bratislave. Pôvodným povolaním zubný lekár sa v roku 1965 stáva členom SFVU a až do odchodu do emigrácie do Kanady a Holandska publikuje fotografické reportáže v rôznych slovenských periodikách.

(mm)
FOTO - Bohumil Puskailer
Páčil sa vám článok?