Bratislavský Čumil sa dnes dožíva 10 rokov

26.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Populárna bronzová postavička Čumil sa 26. júla dožila 10 rokov. Presne v tento deň roku v 1997 osadili Čumila na jeho miesto na nároží ulíc Rybárska brána, Panská a Laurinská.

Čumila na svete privítalo okolo 30-tisíc Bratislavčanov, na čele s vtedajším prezidentom, ktorí sa v ten deň zúčastnili na Korzo party na počesť vynovenej bratislavskej pešej zóny. Čumilovým „otcom“ je akad. maliar Viktor Hulík. Toto dielko uňho objednala samospráva mestskej časti Staré Mesto, ktorej starostom bol v tom čase súčasný primátor Andrej Ďurkovský.

Samospráva práve dokončovala kľúčovú štvrtú etapu rekonštrukcie historickej pešej zóny. Jej súčasťou bola obnova Panskej ulice v úseku od Rybárskej brány po Strakovu ulicu, ďalej Sedlárska ulica, Biela ulica a zvyšok Michalskej ulice. Pôvodná dlažba bola upravená aj v bočných uličkách na Prepoštskej, Baštovej, Zámočníckej, Klariskej, Farskej ulici a Na vŕšku.

Čumil sa takmer okamžite stal jedným z najčastejšie fotografovaných „Bratislavčanov“. Pre Bratislavu - napriek svojej krátkej histórii - znamená to isté, čo Manneken Piis pre mesto Brusel, Malá morská víla pre Kodaň alebo fontána di Trevi pre Rím. Bez ohľadu na ročné obdobie ako magnet priťahuje početné skupiny návštevníkov nášho hlavného mesta a patrí medzi „povinné“ zastávky turistov počas každej prehliadky centra Bratislavy.

Z komunálneho hľadiska je postavička Čumila istým nadsadeným vyjadrením niekoľkoročných snáh samosprávy mesta o revitalizáciu pôvodných mestských tradícií, mestskej kultúry a prostredia. Čumil mohol - obrazne povedané - do staromestských ulíc opäť „vkročiť“ až vtedy, keď sa podarilo vytvoriť technické podmienky k oživeniu pôvodného ducha Korza rozsiahlou vlnou rekonštrukcií historických domov a dlažby. V tomto zmysle má inak recesistická postavička svoju vážnosť a rešpekt.

Možno práve pre svoju obľúbenosť a exponované miesto prežil Čumil viacero vážnych úrazov. Už v prvých dvoch rokoch svojho života musel prekonať tri vážnejšie „operácie“. Najmä úraz, ktorý mu spôsobil nepozorný taliansky vodič v roku 1999, vyzeral nebezpečne. Aj preto mesto v roku 2000 osadilo pri Čumilovi polovážnu dopravnú značku s textom: „Pozor, na ceste sa pracuje!“ (Man at Work!)

Desiate narodeniny si v rovnaký deň pripomínajú aj ďalšie dve obľúbené plastiky z bratislavského Korza: Napoleonský vojak opierajúci sa o lavičku na Hlavnom námestí a Schöner Naci na Rybárskej bráne od akademického sochára Juraja Meliša.

(juh)
FOTO - Slavo Polanský
Páčil sa vám článok?