Malá morská vila pri návšteve suchozemia

23.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

V najnovšej premiére Bratislavského bábkového divadla sa tvorcom podarilo uspokojiť deti v ich túžbe po pútavej rozprávke s výbornými vizuálnymi efektmi, vzdelať ich v oblasti vážnej hudby a ponúknuť príbeh s dobrým koncom.

Divadelné predstavenie pre deti od šiestich rokov Malá morská víla na motívy rozprávky Hansa Christiana Andersena uviedlo Bratislavské bábkové divadlo v réžii Dušana Štaudera. Hru nazývajú aj muzikálom pre deti, pretože je plná pesničiek a po celý čas v nej znie hudba na motívy 9. symfónie e-mol Antonína Dvořáka známej aj pod názvom Novosvetská. Dvořákovu hudbu spracoval skladateľ Rastislav Dubovský, doplnil ju komponovanými songmi tak, aby harmonizovali s motívmi Dvořákovej predlohy a vytvoril nový hudobný tvar. Texty songov napísal Zoro Laurinc.

Divadlo kombinuje premeny bábok a živých hercov, využíva prvky čierneho a tieňového divadla. Hudobné motívy určujú akcie hercov a náladu situácií, spolu s videoanimáciami (Martin Hanschild) je hudba základným atmosférotvorným prvkom celej inscenácie. A čo na to deti? Pred sebou na javisku majú pútavý a krásny príbeh malej morskej víly Arkeny, ktorá sa zamiluje do princa, zachráni mu život a rozhodne sa opustiť vodnú ríšu, aby spoznala lásku.

Na rozdiel od rozprávkára Andersena sa tvorcovia v BBD rozhodli dať láske šancu a príbeh ukončiť šťastne. Ako? To vám už rozpovedia herci Janka Sovičová, Boris Bačík, Andrej Kováč, Margaréta Nosáľová, Ján Morávek a.h. a Miriam Pavelková a tiež animátori Mirka Dudková, Jaroslava Hupková, Róbert Laurinec a ďalší. V kostýmoch Barbory Jakubkovej a na scéne Romana Anderleho vznikla krásna inscenácia plná nečakaných zvratov, prekvapivých situácií, efektnej hudby a pozitívneho posolstva.

V choreografii Šárky Ondrišovej totiž rozprávková hra neprináša len dobrú správu o víťazstve lásky, ale aj nutnosť pokory pred živlom, akým môže byť rozbúrené more alebo dôležitosť úcty voči ľuďom, ktorí malú Arkenu po celý život viedli za ruku, lepšie povedané - za plutvu. A tými ľuďmi nemôže byť nikto iní ako rodičia. Ešte stále váhate, či vezmete svoje dieťa do Bratislavského bábkového divadla?

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?