Dojemný Trubadúr na scéne Opery SND

21.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Dej prvej opery, ktorú uviedli v novootvorenom Slovenskom národnom divadle, sa odohráva v garážach. Scéna Juraja Fábryho je strohá, paradoxne však poskytuje široký priestor, aby sa na nej odhral vášnivý príbeh lásky Trubadúra a odznelo posolstvo milujúcej, ale aj pomstychtivej Azuceny.

Režisér Martin Bendik, ktorý operu Giuseppe Verdiho Trubadúr naštudoval, hovorí, že boj Trubadúra je aj boj kultúry s veternými mlynmi. Kostýmy Mony Hafsahl umocňujú tragické vyznenie opery, aj keď spočiatku sa predvádzajú na scéne skôr v ležérnom štýle, pripomínajúcom módnu prehliadku dámskej spodnej bielizne. Táto chvíľa je však veľmi krátka a telá hlavných protagonistiek nakoniec pokryjú vkusné šaty, potvrdzujúce kontrasty celého vyznenia opery - kontrast chladu proti emóciám, vášne proti ľahostajnosti a pomste.

Predstaviteľka hlavnej postavy, okolo ktorej sa dej Verdiho opery točí - cigánky Azuceny Jitka Sapara Fischerová je šťastná, že môže túto rolu spievať, pretože si vyžaduje zrelú ženu, ktorá dokáže vystihnúť celý rozmer a rozpoltenosť Azuceny. Hlavne jej boj medzi láskou a nenávisťou, vášňou a túžbou po pomste.

Pod hudobné naštudovanie opery sa podpísal Rastislav Štúr, ktorý je spolu s Pavlom Seleckým aj dirigentom. V hlavných úlohách sa predstavia Vitomir Marof, Zoltán Vongrey, Jana Doležílková, Iveta Matyášová, Mária Tomanová, Denisa Hamarová, Michal Lehotský, Mario Zhang, Jozef Benci, Peter Mikuláš. Operu Trubadúr zaraďujeme do Verdiho trilógie opier (Rigoletto, La Traviata a Trubadúr), ktoré vznikli krátko po sebe, začiatkom päťdesiatych rokov devätnásteho storočia.

Na scénu Opery SND dnes prináša silný príbeh, slávne melódie a zbory, ktoré sú opernému divákovi dobre známe. Nejedna veľká spevácka osobnosť sa zapísala do dejín ako Leonora, Manrico, Luna či Azucena. Opera sa skladá zo štyroch častí, je v talianskom jazyku so slovenskými titulkami.

Dáša Šebanová

Prvou operou, ktorá mala v novom Národnom divadle premiéru, je Verdiho Trubadúr...
FOTO - Alena Klenková

Páčil sa vám článok?