Bratislava je na zozname Nobelových cien

21.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Prinajmenšom na jednom mieste sa v dokumentoch udeľovania Nobelovej ceny vyskytuje aj meno nášho mesta a pretože sa píše Pressburg - Pozsony, hovorí to, že tam figuruje dlho.

Je to presne od roku 1905, od piateho ročníka udeľovania Nobelovej ceny. Vtedy ju udelili mladému, ani nie štyridsaťročnému fyzikovi Philippovi Eduardovi Antonovi von Lenardovi za objavy vlastností katódových lúčov.

Philipp Lenard sa narodil v 7. júna 1862 v už vtedy kozmopolitnom Prešporku (jeho matka pochádzala z Tirolska) a na jeho rodné mesto sa viažu jeho mladé roky. Vysokoškolské štúdiá absolvoval v Budapešti, vo Viedni a v Berlíne, kde po skončení štúdií pracoval u známeho prírodovedca Humboldta a neskôr u fyzika a chemika Bunsena.

Problematike katódových lúčov a javom s tým súvisiacich, ako fluorescencia, luminiscencia a fotoelektrický efekt, sa venoval celý život. Prispel tak k rozvoju rádiotechniky, televízie a ultramikroskopie. Lenard zistil, že vzduch sa pôsobením ultrafialových lúčov inoizuje, čím sa stáva elektricky vodivým. Zomrel v Messelhausene v Nemecku.

(gub)
FOTO - archív
Páčil sa vám článok?