Incident vo vagóne newyorského metra

16.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Každý, kto nastúpi do vozňa newyorského metra, alebo si sadne na sedadlo bratislavskej električky, má svoj vlastný osud. Mladí vojaci sa vracajú z dovolenky, žena neustále vyčíta mužovi jeho neschopnosť, otec zlorečí synovi za nevďak. Až kým týchto ľudí nespojí nutnosť bojovať tvárou v tvár agresivite a násiliu.

Hru Incident autorov Nicolasa E. Baehra a Larry Peerca, inšpirovanú rovnomenným americkým oscarovým filmom uviedlo Divadlo Ludus. V réžii člena činohry SND Martina Hubu sa už medzi divákmi v hľadisku ocitajú dvaja agresori, ktorí neskôr prejdú medzi cestujúcich do jedného z vozňov metra. Divák, netušiac súvislosti deja, môže teda na vlastnej koži pocítiť tvrdý atak agresie, ktorý svoju obeť skláti k zemi.

Hra nie je len odrazom eskalujúceho napätia a agresivity v súčasnej spoločnosti, ukazuje aj jej obete a ich schopnosť, či skôr neschopnosť, čeliť agresorom. Vo vagóne uháňajúceho metra sa odohrávajú osudy cestujúcich, ktorí svojím správaním chvíľami akoby provokovali násilie - nech vojde medzi nich. Keď sa tak stane, nájdu sa medzi obeťami aj takí, ktorí dúfajú, že atak sa zvrhne na neobmedzené vyčínanie a pošliapanie všetkej ľudskej dôstojnosti. Práve títo ľudia veria, že ponorením bielej pleti do páchnuceho hnoja nenávisti, bude pomstená ich tmavšia farba, s ktorou majú celý život len problémy. Scestné myslenie. Nepochopiteľné konanie. Kto sa odváži postaviť vo vozni zoči-voči nablýskanému nožíku v rukách chlapca, ktorý nemá úctu pred ničím? Ani pred životom.

Hlavným cieľom projektu je poukázať na to, že agresia je čin zameraný na ublíženie inej osobe, pričom „spúšťačom“ takéhoto konania je veľakrát aj stav posunutého vedomia po užití tolerovaných a netolerovaných drog. Adresátom predstavenia je divák od 14 rokov a v hlavných úlohách sa predstavia M. Kubovčík, O. Kovaľ, M. Chalámy, I. Kuxová, P. Vajdová, E. Fručeková, Z. Konečná, M. Krátky, D. Rúfusová, B. Bystriansky, J. Rybárik, M. Križan, H. Jančišinová, Ľ. Kostelný, M. Balážik, K. Kollárik, Z. Porubjaková, P. Moisés a V. Sadílek. Hru uvádza Divadlo Ludus v Malej sále PKO.

Dáša Šebanová
Páčil sa vám článok?